Traficanţi de haşiş, prinşi cu ajutorul a două “cârtiţe”

Traficanţi de haşiş, prinşi cu ajutorul a două “cârtiţe”
Două colaboratoare ale unui investigator sub acoperire au dus la arestarea a trei tineri acuzaţi de trafic de haşiş.

Tinerii puşi sub acuzare au încercat să evite poliţia prin schimbarea frecventă a cartelelor telefonice, vorbirea codată la telefon şi închirierea unui apartament ferit de ochii lumii, în comuna Floreşti. Ofiţerii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) le-au destructurat însă reţeaua cu ajutorul investigatorului sub acoperire cu nume de cod "Mihai Olar" şi al colaboratoarelor acestuia, cu nume de cod "Alina Tudoricescu" şi "Veronica Vaidoş", care au cumpărat droguri de la cei trei inculpaţi.

Radu Grigore Mureşan, zis "Şarpele", Beniamin Cadar, zis "Beni", şi Attila Pal, zis "Atti", au fost arestaţi preventiv săptămâna trecută pentru trafic de droguri de risc. Motivarea hotărârii tribunalului arată modul în care anchetatorii au adunat probe împotriva inculpaţilor, cumpărând de la ei haşiş prin intermediul a două colaboratoare autorizate, ce au purtat nume de cod şi nu au trezis suspiciuni din partea traficanţilor. "În cauză s-a autorizat, potrivit Legii nr. 143/2000, folosirea unui investigator sub acoperire, precum şi a colaboratorilor acestuia pentru descoperirea faptelor, identificarea tuturor autorilor şi obţinerea mijloacelor de probă necesare tragerii la răspundere penală a persoanelor implicate.

Din procesele-verbale de cumpărare rezultă faptul că până în prezent investigatorul sub acoperire cu nume de cod «Olar Mihai», prin intermediul colaboratorului autorizat cu nume de cod «Tudoricescu Alina», a cumpărat de la Mureşan cantitatea de 20,3 grame rezină de canabis cu suma de 600 de lei. De asemenea, la data de 12 august 2011 investigatorul sub acoperire cu nume de cod «Olar Mihai», prin intermediul colaboratorului autorizat «Tudoricescu Alina», a cumpărat de la Cadar Beniamin cantitatea de 8,9 grame rezină de canabis cu 300 de lei. La datele de 19 august, 26 august, 5 septembrie şi 12 septembrie, investigatorul «Mihai Olar», prin intermediul colaboratorului autorizat cu nume de cod «Vaidoş Veronica» a cumpărat de la Pal Attila cantitatea de 3,6 grame rezină de canabis cu 250 de lei", se arată în motivarea hotărârii privind arestarea pe 29 de zile.

Anchetatorii susţin că Mureşan, zis "Şarpele", este capul reţelei.
"Inculpatul Mureşan Radu Grigore i-a abordat pe inculpaţii Cadar Beniamin şi Pal Attila şi pe alte persoane, cărora le-a propus vânzarea de droguri. Săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc de către Mureşan este dovedită prin percheziţia domiciliară şi a vehiculului, unde s-au găsit două plăci de haşiş care erau ascunse sub scaunul maşinii. Nu este justificat ca această marfă să fie ascunsă dacă era destinată consumului propriu. La locuinţa inculpatului Pap a fost găsită cantitatea de 27 de grame haşiş, care era ascunsă într-o nişă de pe casa scării. La locuinţa părinţilor inculpatului Cadar, cu ocazia percheziţiilor domiciliare s-a găsit un cântar", se arată în propunerea de arestare.

Potrivit hotărârii tribunalului, inculpaţii au încercat să evite anchetarea lor: "Şi-au schimbat în mod frecvent cartelele telefonice, au discutat codat la telefon, au închiriat un apartament în comuna Floreşti, unde a şi fost descoperită o parte din marfă". De asemenea, magistraţii au precizat că Mureşan "a încercat prin modalitatea de comitere a faptei să asigure clandestinitatea activităţii sale infracţionale, în sensul că existau foarte puţine persoane care cumpărau în mod direct droguri de risc de la acesta". La locuinţa lui Mureşan a fost găsită suma de 9.700 de lei, iar în autoturismul său a fost descoperită cantitatea totală de 192,8 g rezină de canabis sub formă de "placă". "Se poate considera că această cantitate nu este rezonabilă pentru propriul consum, astfel cum a fost stabilit de practica judiciară", au precizat anchetatorii. Potrivit instanţei, "acest gen de infracţiuni a dobândit o amploare deosebită, aducând atingere uneia dintre cele mai importante valori sociale ocrotite de legea penală, respectiv sănătatea publică".

Haşiş la ofertă: 40 de lei gramul

Interceptările telefonice de la dosar arată că Pal obişnuia să procure haşişul, fie direct, fie prin intermediul lui Cadar, de la Mureşan, după care vindea drogurile în cantităţi mici, cu preţul de 50 de lei gramul. "Modul de operare al inculpatului rezultă şi din percheziţia domiciliară cu ocazia căreia au fost găsite 13 bucăţi de haşiş de mici dimensiuni, cântărind 27,5 g, coroborată şi cu suma de bani găsită în locuinţă, bancnote cu cupiură între 5-10 lei, în condiţiile în care a vândut, în weekend-ul 16-18 septembrie, la ofertă câte un gram cu 40 de lei", se precizează în motivarea tribunalului.

 

 

Comenteaza