Traian Băsescu: Am promulgat Legea certificatelor verzi. Aştept ieftinirea energiei electrice

Traian Băsescu: Am promulgat Legea certificatelor verzi. Aştept ieftinirea energiei electrice
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a promulgat Legea de aprobare a OUG privind certificatele verzi, menţionând că aşteaptă acum cu nerăbdare scăderea preţurilor la energie electrică.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Am constatat o minciună publică consistentă, alimentată de la Guvern. Chiar dacă ieri v-am informat că OUG e în vigoare din luna iulie, anul trecut. A produs deja efecte pe piaţă. Înţeleg că poveştile din siderurgie, preţul ridicat al energiei este pus pe seama promulgării legii de aprobare a OUG. Înţeleg că Guvernul susţine că prin promulgare va scădea preţul la energie. Am promulgat astăzi legea de aprobare a ordonanţei şi aştept cu nerăbdare ieftinirea preţului la energia electrică.

Legea 220 din 2008 pentru promovarea producerii de energie din surse regenrabile a mai fost modificată în 2011, prin OUG. Ea are o dată. Şi data e 12 octombrie, data publicării în monitorul oricial. Guvernul Boc a primit aprobare de la CE în data de 13 august 2011. Asta a făcut posibil ca în octombrie să se poată face modificarea. Ceea ce eu am contestat a fost lipsa acestui aviz şi pot fiu consecinţe serioase. Pentru a elimina preşedintele din disputele sindicale, am decis să promulg legea deşi nu are avizul de la CE. Pot fi consecinţe neplăcute, dar consider că, prin poziţiile publice, Guvernul şi-a asumat responsabilitatea.

Guvernul are mare grijă cu preţul la energie, astfel încât de la 1 aprilie introduce o nouă taxă pe combustibil care va scumpi benzina şi motorina. Mă întreb ce promulgare vor mai aştepta atunci. Vor fi afectaţi agricultorii, transportatorii. Va avea impact şi pe creşterea preţurilor.

Din aprilie se vor simţi şi efectele taxei pe stâlp în toate domeniile de activitate. Încă se poate renunţa la taxa suplimentară pe combustibil.

Am avut o discuţie cu premierul, ministrul de Interne, cu structurile de securitate naţională şi cu Ministerul de Externe. În ceea ce ne priveşte, obiectivul nostru este ca oamenii politici maghiari să nu utilizeze perioadele de campanie electorală pentru a face declaraţii care contravin Constituţiei României, Statului de drept şi comportamentului unui oaspete pe teritoriul altei ţări. Şi noi, politicienii români, am făcut campanii în Italia, Spania, în SUA, în rândul cetţenilor români cu drept de vot. Dar niciodată nu mi-am permis în Spania să spun ce să facă cei din Catalunia sau să am abordări separatiste. Întotdeauna mesajul politicienilor români în diaspora a fost de respect pentru legile locale. Este mesajul pe care îl transmit şi politicienilor maghiari care în perioada următoare s-au anunţat în număr mare pe teritoriul României. Rugămintea e să aibă în vedere că statul român nu va tolera mesaje care să contravină Constituţiei României. Oricine poate fi cu uşurinţă expulzat în plin sejur pe teritoriul României dacă nu respectă Constituţia şi legile României.În ceea ce priveşte unele măsuri, vor fi probabil anunţate mâine de ministrul de Interne sau de Guvern.

Despre Gabriel Resources: Sunt nepregătit pentru un răspuns. Avizele nu le dă preşedinţia, e o chestiune guvernamentală. Eu nu dau sau iau avize de exploatare sau explorare.

Joc politic anti-maghiar fac liderii maghiari care vin pe teritoriul României şi ne spun cum să ne organizăm administrativ, ce să modificăm în Constituţie, cum să ne purtăm cu cetăţenii români, chiar dacă sunt de etnie maghiară. Nu cred că românii au tot atâtea drepturi în Ungaria câte au minoritarii maghiari în România. Îi respectăm, îi tratăm cu atenţie. Eu sunt unul dintre cei care nu pot fi suspectaţi de lipsă de respect pentru comunitatea maghiară. Deci, lecţii de la politicieni maghiari nu primim în ceea ce priveşte modul în care tratăm minorităţile în România. În ceea ce priveşte declaraţia liderului Jobbik, trebuie să îi transmit că statul român îi cunoaşte foarte bine activitatea, nu ne luăm după presă. Ştim şi discursul de la Târgu Mureş de la mitingul neautorizat de zilele trecute, dar ştim şi declaraţiile prin care cerea să lăsăm de-o parte relaţiile româno-ungare şi să forţeze autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Este foarte bine cunoscută activitatea domniei sale, cum ne sunt cunoscute şi discursurile sale antisemite"

Despre Becali: Am înţeles că se plânge de tratamentul din închisoare. Are dreptul să facă o asemenea sesizare. Înţeleg că reclamă modul de funcţionare a Administraţiei Penitenciarelor şi am obligaţia să văd de ce nu funcţionează bine. Foarte curând voi avea un răspuns public.

Despre graţierea lui becali: Gândesc profund. E un om într-o situaţie dificilă, iar eu sunt într-o situaţie şi mai dificilă. Pentru că nu discutăm de o femeie cu patru copii acasă, nu discutăm de o bătrână de 80 de ani care a mutat gardul. Nu e o decizie uşoară.

Întrebat dacă a primit cadoul de la Becali: "Dacă am primit un cadou, trebuie să îl declar. Nu ştiu, nu a ajuns la mine încă. Cu siguranţă, o să îl primesc".

Etichete
Comenteaza