Transformarea Cartierului Tineretului în parc fotovoltaic a ajuns în instanţă

Transformarea Cartierului Tineretului în parc fotovoltaic a ajuns în instanţă
Asocierea dintre Consiliul Local şi firma care trebuie să realizeze parc fotovoltaic în locul Cartierului Tineretului este contestată în instanţă.

Reprezentanţii Iris Ventures Limited, firmă din cadrul grupului Demjan din Budapesta, au solicitat la Tribunalul Comercial suspendarea şi anularea hotărârii Adunării Generale a Asociaţilor (AGA) din Cartierul Tineretului SRL prin care s-a decis schimbarea asociatului Polus Real Estate cu Green Energy Napoca. Viceprimarul Laszlo Attila, cel care a reprezentat Consiliul Local în AGA, spune că acţiunea Iris Ventures este nejustificată şi că parcul fotovoltaic se va construi.

Iris Ventures Limited este asociatul majoritar, cu 77% din părţile sociale, al firmei Polus Real Estate (PRE), cea care s-a asociat cu Consiliul local în 2006 pentru realizarea Cartierului Tineretului în zona Dealului Sf. Gheorghe. Atunci s-a înfiinţat societatea Cartierul Tineretului Cluj SRL, în care PRE a primit 49% din părţile sociale. Proiectul "Cartierul Tineretului", la care Emil Boc a pus piatra de temelie în 2008, nu s-a mai realizat, investitorii invocând criza financiară. Între timp, în cadrul PRE a izbucnit un conflict între Iris Ventures şi milionarul Arpad Paszkany, asociat minoritar în firmă. Astfel, în 27 decembrie 2010 asociatul majoritar a propus şi votat în AGA schimbarea administratorului societăţii, Andrea Sebok, secretara lui Paszkany, şi mutarea sediului din clădirea Sigma Business Center, ce aparţine omului de afaceri. Paszkany a contestat hotărârile în instanţă, unde se judecă şi acum, obţinând provizoriu suspendarea actelor.

Recent, reprezentanţii Iris Ventures au iniţiat, la rândul lor, un proces pentru suspendarea şi anularea hotărârii AGA din Cartierul Tineretului SRL din data de 5 iulie 2011, prin care asociaţii Consiliul Local şi PRE au decis preluarea de către Green Energy Napoca SRL a celor 2.758.014 părţi sociale deţinute de Polus Real Estate, în valoare nominală totală de 27.580.140 de lei (peste 6 milioane de euro - n. red.). De asemenea, obiectul asocierii a devenit "realizarea şi exploatarea unui Parc Fotovoltaic care să producă energie solară regenerabilă", iar durata de funcţionare a SC Cartierul Tineretului SRL a fost schimbată de la cinci ani la "perioadă nedeterminată". Parcul fotovoltaic ar urma să se realizeze pe 197,8 hectare, concesionate pe 49 de ani, şi va avea o putere instalată totală de circa 10 MW.

Reprezentanţii Iris Venturs susţin că nu au ştiut nimic despre vânzarea părţilor sociale din Cartierul Tineretului, nefiind informaţi de administratorul PRE, Sebok Andrea, care a împuternicit un avocat să voteze în AGA din 5 iulie. "Hotărârea AGA este nulă absolut întrucât nu reprezintă voinţa acţionarului majoritar al Polus Real Estate", se arată în cererea de suspendare, care va fi decisă în 28 octombrie. Pe de altă parte, reprezentantul Consiliului Local în AGA, viceprimarul Laszlo Attila, spune că acţiunea investitorilor din Budapesta este nejustificată. "Consiliul Local este majoritar în Cartierul Tineretului, iar hotărârea se adopta şi fără votul reprezentantului PRE. Oricum, a fost foarte greu să convocăm AGA deoarece de multe ori nu am primit răspuns de la companie. În cursul anului 2010 am avut o întâlnire cu investitorii din Budapesta şi le-am cerut explicaţii cu privire la nerealizarea proiectului. Nu le-am spus atunci de planul de reconversie deoarece oricum contractul de asociere înceta la sfârşitul anului, până când investitorul trebuia să predea primăriei 384 de locuinţe", a spus Laszlo Attila.

Investitorii din grupul maghiar Demjan susţin că odată cu încetarea contractului trebuia lichidată şi societatea Cartierul Tineretului SRL. "Contractul dintre Consiliul Local şi PRE şi implicit societatea au încetat prin imposibilitatea atingerii scopului asocierii. Se încearcă abuziv substituirea unuia dintre asociaţi cu o nouă persoană juridică. Nu putem încasa sumele care ni se cuveneau în urma lichidării societăţii. Menţinerea hotărârii atacate înseamnă eliminarea subscrisei din proiectul imobiliar pentru care au fost investite sume importante, inclusiv de către Iris Ventures Limited", se arată în cererea de anulare a AGA Cartierul Tineretului.

Asociatul majoritar din PRE a decis recent "iniţierea de către societate a unei acţiuni în răspundere împotriva administratorului Sebok Andrea pentru recuperarea daunelor cauzate de vânzarea părţilor sociale". Potrivit Iris Ventures, părţile sociale au fost vândute sub preţul real. Reporterii ZIUA de CLUJ au încercat să o contacteze pe Sebok Andrea prin intermediul avocatului Ioan Mărginean, pe care l-a angajat pentru proces. "Nu vă pot da numărul de telefon. Îi voi transmite că doriţi să vorbiţi cu dânsa, iar dacă doreşte să comenteze vă va contacta pe numărul de pe care m-aţi sunat", ne-a spus avocatul în 21 octombrie. Secretara lui Paszkany nu şi-a prezentat poziţia.

 

Comenteaza