Transplant de rinichi la un pacient cu transplant cardiac

Transplant de rinichi la un pacient cu transplant cardiac
O echipă de medici clujeni coordonată de Mihai Lucan, a reuşit ieri o nouă premieră în medicina românească: transplantarea unui rinichi unui bolnav care suferise deja un transplant cardiac.
Prima operaţie a avut loc cu şase ani în urmă, iar realizarea unui transplant renal ulterior era contraindicată până nu demult, potrivit specialistului clujean. “Se credea că insuficienţa cardiacă severă este o contraindicaţie pentru transplant renal, ceea ce nu este adevărat. Experienţa şi dezvoltarea tehnologică au demonstrat că transplantul renal ameliorează insuficienţa cardiacă. Un transplant renal bun prelungeşte supravieţuirea grefei cardiace”, a explicat Lucan. Specialistul a precizat că după cinci ani de la un transplant cardiac, 11% din pacienţi dezvoltă insuficienţă renală din cauza medicamentelor imunosupresive pe care sunt nevoiţi să le ia postoperator.

“La ora actuală se dovedeşte că transplantul renal ajută la prelungirea supravieţuirii după transplantul cardiac”, a declarat Lucan. Pacientul operat miercuri se numeşte Kovacs Janos şi este din Covasna. Acesta are 41 de ani, este tâmplar şi tată a doi copii. El supravieţuia datorită dializei, iar rinichiul primit provine de la mama sa. Specialiştii de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj au în palmares mai multe operaţii de transplant multiplu la acelaşi pacient, respectiv nouă operaţii combinate de rinichi şi pancreas, două transplanturi duble de rinichi sau un transplant renal după unul hepatic.

Comenteaza