Transplant parţial de rinichi pentru un copil de şase ani, la Cluj. Medicul Mihai Lucan a realizat operaţia, în premieră mondială, în 2007

Transplant parţial de rinichi pentru un copil de şase ani, la Cluj. Medicul Mihai Lucan a realizat operaţia, în premieră mondială, în 2007
Profesorul Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, realizează astăzi pentru a doua oară în lume (el a făcut aceeaşi intervenţie în premieră mondială în 2007 n.red) un transplant de rinichi segmentat de la o mamă la fetiţa ei de şase ani.

Operaţia va dura mai multe ore şi va fi condusă de profesorul Mihai Lucan.

"E o situaţie disperată, nu are altă şansă. Fără această operaţie mai are doar un an de trăit. S-a încercat hemodializa de şase ori şi nu s-a reuşit. Ficatul fetiţei nu merge bine, iar inima funcţionează la 30% din capacitate. Copilul este foarte mic, foarte fragil. Are şase ani, dar arată de patru. Mama şi ea are 54 de kilograme şi 1,65 metri înălţime", a declarat Lucan.

Totodată, el susţine că opraţia este una grea şi riscantă. Practic, medicii vor lua un rinichi de la mamă pe care îl vor secţiona la microscop astfel încât să se potrivească dimensiunilor şi corpului copilului. Operaţia este cu atât mai dificilă cu cât diferenţa între vasele de sânge ale rinichilor mamei şi cele ale copilului este de 10 ori mai mare.

loading...
Comenteaza