Tratatul împotriva pirateriei pe Internet (ACTA), contestat la Cluj

Tratatul împotriva pirateriei pe Internet (ACTA), contestat la Cluj
La Cluj au apărut primii protestatari împotriva actului pan-european ce va scoate în afara legii pirateria online, ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - Tratatul Comercial Anti-Contrafacere). Două tinere au sfidat sâmbătă frigul de afară şi s-au alăturat protestatarilor din piaţa Unirii cu o pancartă împotriva ACTA şi cu măşti pe faţă.

Ioana Câmpean şi Teodora Morar sunt prietene şi studente la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din Cluj. AU decis ca sâmbătă să protesteze împotriva ACTA cu o pancartă pe care au scris "Polish the Romanian Government" (lustruiţi guvernul român) şi o fotografie care-i ilustra pe parlamentarii polonezi care au votat împotriva ACTA, purtând măşti asociate acum cu lupta împotriva sistemului, ce-l reprezintă pe Guy Hawkes, cel care a încercat să pună explozibili sub Parlamentul Britanic, în Evul Mediu.

"Milităm împotriva ACTA pentru că actul încalcă grav dreptul la intimitate, vor ajunge să ne asculte şi telefoanele", a spus Ioana Câmpean.

Cele două tinere au găsit şi măşti ale lui Guy Hawkes pe Internet, le-au tipărit şi le-au purtat pentru a se solidariza cu militanţii împotriva ACTA.

ACTA este un document semnat recent de reprezentanţii mai multor ţări din UE şi din restul lumii, care reglementează strict dreptul de proprietate pe Internet; cele mai drastice modificări pe care le prevede actul sunt desfiinţarea site-urilor de partajare de conţinut fără ca donatorul să deţină drepturile legale de autor pentru operele pe care le pune la dispoziţie. Totodată, cei care copiază opere purtătoare de drepturi de autor fără a fi primit acceptul din partea deţinătorilor drepturilor de autor vor ajunge în instanţă şi riscă închisoarea.

Vezi aici ACTA (.pdf)

Tratatul a fost semnat săptămâna trecută, în secret, la Tokyo, în Japonia. A fost semnat de ţările membre UE, dar şi de SUA, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore şi Coreea de Sud. ACTA urmează să ajungă în luna mai în Parlamentul European, unde ar urma să fie supus votului.

 

Comenteaza