Trei clujeni au luat pulsul protestelor din Taksim înaintea televiziunilor. Au ajuns în Turcia cu autostopul

Trei clujeni au luat pulsul protestelor din Taksim înaintea televiziunilor. Au ajuns în Turcia cu autostopul
Doi ziarişti şi un fotoreporter, şcoliţi la Cluj, au luat pulsul protestelor din piaţa Taksim înaintea televiziunilor: au mers în Turcia cu autostopul, fără bani în buzunar, şi au dormit pe iarbă, împărţind aceeaşi bucată de verdeaţă cu mii de protestatari.



Ştefan Mako şi Mihai Mateaş sunt jurnalişti în Capitală. Ambii au făcut facultatea la Cluj şi au lucrat puţin în domeniu aici înainte de a se muta la Bucureşti. Au plecat în Turcia înainte ca presa din România să ajungă la faţa locului şi şi-au relatat experienţa pe blog. „A fost cea mai grea experienţă din viaţa mea de ziarist", spune Mako, „dar sunt convins că dacă am fi călătorit cu avionul şi am fi fost relaxaţi ar fi ieşit mai puţin interesant".

„Urmăream situaţia pe Internet de câteva zile, şi luni când m-am trezit i-am spus lui Mateaş, să treacă pe la mine la o cafea, că era în concediu şi se plictisea", spune Mako. „După aceea m-am gândit că dacă tot se plictiseşte de ce n-am pleca încolo, să vedem cu ochii noştri. A fost de acord, dar ne-am dat seama că n-avem niciun leu în buzunar. Mi-a luat câteva ore să fac rost de 100 de euro, după care ne-am luat nişte ţoale şi aparatura, şi am ieşit în stradă".


Mako şi Mateaş au decis să meargă în Istanbul cu autostopul. „Începutul a fost perfect", relatează Mako. „Am stat maxim zece minute la ieşirea din Bucureşti. Ne-a luat o doamnă care face naveta şi ne-a lăsat în vama Giurgiu. Prima maşină căreia i-am făcut semn înainte de pod - că n-ai voie să traversezi pe jos - ne-a trecut vama la bulgari".


Începutul perfect are un sfârşit ... mai puţin perfect: „La vamă ne-am chinuit vreo oră să convingem pe cineva să ne ia mai departe", spune Mako. „De fapt Mişu (Mihai Mateaş-n.red.) a convins un tirist piteştean care căra sodă la ceva fabrică bulgărească. Ne-a luat nenea ăsta şi ne-a dus vreo două ore şi ceva, poate trei. „E acolo o parcare turcească şi n-aveţi cum să nu găsiţi ceva". Ne sfătuise cineva să luăm de la Ruse o cursă directă spre Turcia, că e greu să ieşi din Bulgaria profundă. Şi din parcarea aia turcească a durat vreo nouă ore să ne mişcăm mai departe". Mă rog, cu chiu cu vai ne-au luat din milă nişte români care duceau Merţane la Istanbul. Ne-au lăsat înainte de graniţă, am traversat pe jos vreo 10 km, și după încă vreo oră de stat la autostop ne-au luat tot ei şi ne-au dus până la intrarea în Istanbul. De acolo ne-a luat un turc cu care ne-am înţeles ca turcii. În loc să ne lase la metrou ne-a dus la fabrica lui de materiale de izolaţie în ceva sătuc, ne-a hrănit şi ne-a hidratat, şi ne-a explicat ce bun e Erdogan (premierul Turciei-n.red.) pe Google Translate".

Citeşte aici reportajele scrise de Mako şi Mateaş despre protestele din piaţa Taksim, preluate apoi de presa română care încă nu avea corespondenţi la faţa locului


A fost preconizata dispariţie a parcului Taksim obiectul real al protestelor, sau doar un pretext? După zile în mijlocul protestatarilor, Mako spune sigur pe el: „Evident, parcul a fost doar un pretext. e un boom imobiliar fantastic în turcia și s-au făcut destule demolări şi mutări forţate, şi mall-uri, şi până acum; sunt convins că dacă poliţia n-ar fi acţionat agresiv de la început lucrurile s-ar fi terminat foarte repede şi în interesul guvernului".

În piaţă nucleul de protestari, la faţa locului de la început, cu corturile în parc, era format din tineri. „Majoritatea erau atei, educaţi şi cu valori moderne de înclinaţie occidentală; erau vreo 2-3000 de oameni care au stat aproape permanent în parc", spune Mako. „Dar nu pentru parc, ci ca să arate, probabil pentru prima dată în istoria recentă a Turciei, că nu se tem de autoritate şi că au un cuvânt de spus, că sunt dispuşi să stea acolo până când cuvântul ăla e luat în seamă".
În Turcia o astfel de manifestare e o raritate. „Din ce mi-au explicat, nu există un cult al prrotestului. Adică sunt sindicate, sunt tot felul de organizaţii, dar mişcările lor au fost destul de timide până acum. Problema cea mai mare pe care mi-a semnalat-o multă lume e că majoritatea turcilor e fricoasă, se tem să spună ce cred şi preferă să stea într-o zonă de confort.

Ajunşi în Turcia ad-hoc şi cu puţini bani în buzunar, Mako şi Mateaş s-au bizuit mult pe ospitalitatea turcilor. „Oamenii mi s-au părut fantastici", spune Mako. „Avem noi impresia că românul e bun şi ospitalier, şi cumsecade. O fi şi la noi aşa, nu zic nu, dar acolo e chiar mai mult; şi, cel puţin în Taksim, lumea s-a solidarizat excepţional".


Au românii ceva de învăţat din ieşirea din amorţeală a turcilor? „Nu ştiu ce ar trebui să înveţe românii din asta", spune Mako. „Mi-e greu să compar, în fond noi am fost mereu paşalâcul cuiva; suntem destul de subordonaţi şi foarte greu de scos din amorţeală".

La câteva zile după ce Mako După ce Mako şi Mateaş au ajuns în piaţa Taksim, la faţa locului au venit şi jurnaliştii din România. „Cineva a spus că suntem trend-setter; n-aş lua-o chiar aşa, adică probabil şi-au dat seama că dacă nişte amărâţi pot merge cu autostopul, de ce n-ar putea şi ei?", spune Mako.

Mateaş completează: "Ăsta a fost şi scopul; să mergi cu avionul şi să stai la hotel - asta poate face orice ziarist. Cu avionul eşti într-o oră acolo; noi am făcut 30 de ore încolo şi 27 de ore înapoi. Să mergi cu ocazie, fără bani sau cu foarte puţini bani, să dormi cu protestatarii în parc şi pe străzi, să stai cu ei prin baruri, să trăieşti efectiv ca ei - nu ar fi făcut-o oricine".

Mateaş vede acum evenimentele din Taksim din ultimele zile - piaţa a fost evacuată în forţă - şi îşi manifestă regretul: "acum trebuia să fim noi acolo, nu atunci". "Noi am prins doar o zi din luptele cu poliţia, în rest - linişte şi aşteptare. Ultima săptămână a fost mult mai interesantă, chiar şi din punct de vedere jurnalistic, culminând cu azi-noapte, când i-a evacuat Poliţia; tocmai am văzut o ştire cu un jurnalist bătut de Poliţie şi extrădat, or noi nu am văzut picior de poliţist în săptămâna cât am stat acolo".

În Taksim a ajuns şi fotoreporterul Thomas Câmpean, pentru o perioadă fotograf la ZIUA de CLUJ, acum freelancer în Marea Britanie. După o săptămână de stat printre protestatari, fotografiile sale au fost preluate de prestigioasele ziare britanice The Guardian, Daily Mail şi The Times. "A meritat", spune acum Câmpean, după ce s-a întors din mijlocul protestelor. "Eu am mers să muncesc, ştiam la ce să mă aştept". Câmpean a stat în Istanbul într-un ghetou, Tarlabaşi, "e cel mai periculos cartier din Istanbul", pentru că era aproape de piaţa Taksim. Întrebat unde merge mai departe, după experienţa din piaţa Taksim, Câmpean spune că ar prefera să se întoarcă în Istanbul. "Mi-a plăcut mult!", spune el. "Oamenii sunt deschişi, sunt oameni simpli şi fiecare trăieşte din ce se poate şi cât mai simplu; sunt foarte primitori şi uniţi".Poliţia turcă a evacuat, sâmbătă seara, mii de manifestanţi care ocupau parcul Gezi din Istanbul, la două ore după un nou ultimatum al premierului turc Recep Tayyip Erdogan, care i-a somat să părăsească zona, au constatat jurnaliştii AFP.

După ce au degajat piaţa Taksim, forţele de ordine au pătruns în parc, bastionul frondei antiguvernamentale care agită Turcia de două săptămâni şi au dispersat toţi manifestanţii, recurgând la mai multe arestări.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a somat sâmbătă manifestanţii să evacueze zona până duminică, altfel va ordona poliţiei să intervină.

"Avem o reuniune publică mâine la Istanbul. Spun clar: dacă piaţa Taksim nu va fi evacuată, forţele de securitate ale acestei ţări vor începe să o evacueze", a declarat Erdogan în faţa câtorva mii de susţinători reuniţi de partidul său la periferia Ankarei.

"Să rămâneţi acolo nu are niciun sens deoarece dosarul este de acum în mâinile justiţiei (...) nu ştiu care va fi decizia justiţiei dar să tranşeze pentru sau împotriva (menţinerii parcului), va avea loc un vot popular la Istanbul (...) şi noi vom respecta rezultatul acestui vot", a adăugat el.

"Dacă mai sunt fraţi acolo, vă rog să plecaţi deoarece parcul aparţine populaţiei din Istanbul. Nu este o zonă de ocupaţie pentru organizaţii ilegale", a insistat şeful Guvernului.

 

Comenteaza