Tribunalul Cluj: Crematoriul din Mănăştur rămâne valabil

Tribunalul Cluj: Crematoriul din Mănăştur rămâne valabil
Instanţa a dat câştig de cauză firmei RDK Cremation, iar asocierea cu primăria rămâne valabilă. Sentinţa e lipsită de forţă până când va fi definitivă. Primăria vrea să construiască un crematoriu în cadrul noului cimitir din Borhanci şi ar putea urma o negociere cu firma.

Consiliul Local (CL) s-a asociat în octombrie 2011 cu RDK Cremation, ce urma să deschidă un crematoriu uman la Cluj-Napoca, în incinta cimitirului Mănăştur. Incineratorul urma să fie amenajat în capela de la intrarea în grădina cimitirului, aflată în proprietatea primăriei. Unul dintre motivele pentru care a fost acceptată asocierea este faptul că municipalitatea nu avea fonduri pentru reabilitarea clădirii în care funcţionează capela şi că societatea s-ar fi ocupat şi de modernizarea capelei.

Totuşi, proiectul a stârnit ample proteste, iar CL a adoptat o hotărâre prin care s-a anulat asocierea cu RDK. Drept reacţie, firma a acţionat CL în instanţă, solicitând anularea Hotărârii de Consiliu Local (HCL) nr. 1 din 19 ianuarie 2012 prin care s-a renunţat la asociere. În cererea de chemare în judecată, RDK mai solicită suspendarea respectivei hotărâri până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei, precum şi obligarea CL la plata cheltuielilor de judecată.

Tribunalul Cluj s-a pronunţat vineri, în primă instanţă, asupra dosarului, şi a decis să admită cererea de suspendare a HCL prin care s-a anulat asocierea municipalităţii cu RDK, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei. Totodată, instanţa a dispus anularea HCL nr. 1 din 19 ianuarie 2012, prin care forul local a renunţat la asociere. Judecătorii au respins şi cererile de intervenţie în proces formulate de Mitropolia Clujului şi de Fundaţia Părinţi Clujeni (FPC).

Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs, la Curtea de Apel Cluj, în termen de 15 zile. „Primăria va face, în mod cert, recurs. Vom susţine acelaşi punct de vedere. Sarcina primăriei este acum să identifice un teren pentru un nou cimitir, până la adoptarea Planului Urbanistic General. Trebuie căutată acea locaţie care să fie potrivită şi pentru construirea unui crematoriu, în cadrul noului cimitir, undeva la marginea oraşului, nu în cartiere", a declarat Anna Horvath, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca. În prezent, Primăria dezbate înfiinţarea unui nou cimitir în Borhanici.

Intervenienţii ale căror cereri au fost respinse, Mitropolia Clujului şi FPC, au declarat că vor continua să susţină primăria în procesul cu RDK. „Noi am venit cu argumente religioase. E regretabil că primăria a luat atunci acea hotărâre de asociere pentru crematoriu fără o dezbatere publică serioasă. Sprijinim mai departe demersul primăriei de a anula acea hotărâre de asociere", a declarat Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului.

Cristina Grigore, reprezentantul FPC, spune va susţine demersul primăriei de a revoca asocierea cu RDK. „Garda de Mediu a arătat că dezbaterea publică organizată pe tema crematoriului nu s-a făcut cu respectarea legii, prin urmare a dispus reluarea procedurii. Vom cere şi Ministerului Mediului să ne explice cum se face că incineratorul de cadavre de animale din Suceava se află la 4 km de oraş, şi nu este atât de poluant, iar cel uman s-a avizat în Cluj în cel mai populat cartier", a spus Grigore.
Reprezentanţii RDK au invocat în cererea de chemare în judecată faptul că, odată ce contractul de asociere dintre cele două părţi a fost semnat, nu poate fi desfiinţat prin revocare, rezilierea fiind posibilă doar pe cale judecătorească. Pe de altă parte, arătau că adoptarea HCL prin care s-a anulat asocierea nu este motivată în niciun fel. "S-a revocat contractul de asociere fără ca subscrisa (RDK, n. red.) să îşi încalce în vreun fel obligaţiile asumate prin contract", concluzionau reclamanţii.
CL a arătat în întâmpinare că a fost sesizat cu o plângere prealabilă de asociaţia de proprietari de pe str. Govora nr. 16 A, prin care se cerea revocarea hotărârii prin care s-a făcut asocierea. Totodată, CL a invocat ca temei legal pentru revocarea asocierii cu RDK Legea nr. 554/2004, potrivit căreia "principiul libertăţii contractuale este subordonat principiului priorităţii interesului public". Reprezentanţii RDK au fost invitaţi la sediul primăriei pentru a semna actul de rezoluţiune nr. 41.604, din 8 februarie 2012, conform căruia firma predă spaţiul de 516 mp şi primeşte sumele de 2.424 şi 15.860 de lei, reprezentând cota de asociere anuală, însă invitaţia a rămas fără răspuns.
În procesul deschis de RDK în aprilie 2012, au făcut cerere de intervenţie asociaţia de proprietari de pe str. Govora nr. 16 A, Mitropolia Clujului şi FPC. Între timp, dosarul s-a disjuns faţă de asociaţia de proprietari, ca intervenient în favoarea CL, care se judecă separat cu RDK în calitate de reclamant. Reprezentanţii RDK nu au putut fi contactaţi telefonic pentru a face declaraţii în legătură cu procesul câştigat cu CL.

 

 

Etichete
Comenteaza