“Triunghiul erotico-amoros” de la Cluj, premiat la Budapesta
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 00:52
- Eveniment
- Ascultă știrea

La secţia de scurtmetraje din cadrul festivalului au participat nu mai puţin de 36 de filme, pe lângă celelalte secţiuni din concurs, însă “Cucul” clujencei a fost cea care câştigat aprecierea juriului.
Filmările la “Kakukk” (“Cucul”), scurtmetrajul Cecilei, au început în februarie 2007 şi au durat timp de un an. “Este o adaptare după o poveste populară, având ca temă un triunghi erotico-amoros. Acţiunea a fost filmată în satul clujean Chidea, dar întâmplarea s-ar putea petrece oriunde”, a explicat regizorul.
Zăpada de polistiren
“Cucul” este primul film neanimat al Ceciliei. Ea a mai participat în anii trecuţi la Festivalul Prix Europe Berlin (2005), la Festivalul Cinemaiubit, precum şi la cel de la Târgu Mureş (2006), cu filmele de animaţie pe care le-a regizat. “Diferenţa e că la animaţie lucrezi singur, iar la filme de ficţiune lucrezi în echipă, ceea ce e mai greu”, spune tânăra, care admite că nu a întâmpinat greutăţi în timpul filmărilor pentru “Cucul”.
“De exemplu, ne trebuia neapărat zăpadă, dar nu ningea. Până la urmă am înlocuit-o cu polistiren, iar în scenele de noapte, unde aveam nevoie, nu se vede că nu e zăpadă naturală. Apoi am avut mici probleme cu actorii, în momentul în care au trebuit să se dezbrace, dar am trecut cu bine de toate”, mai povesteşte Cecilia.
Personajele principale ale filmului sunt interpretate de un actor al Teatrului Maghiar Cluj, Hathazi Andras, şi de doi studenţi la Actorie, Barabas Reka (Târgu Mureş) şi G.A. (Cluj-Napoca).
Carenţe tehnice
Felmeri Cecilia este studentă în anul 4 la Facultatea de Regie a Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca şi a ajuns să participe la Festivalul Maghiar de Film din Budapesta cu sprijinul asociaţiei audiovizuale Argo şi al Inforg Studio din Budapesta, avându-i ca producători pe Robert Lakatos, Szantai Janos şi Muhi Andraş.
“E foarte important pentru Cluj faptul că un regizor
de-aici ia premiu la Festivalul din Budapesta”, a menţionat criticul literar şi de film Szantai Janos. Potrivit acestuia, “Cucul” a costat în jur de opt milioane şi jumate de forinţi, un preţ nici prea mare, nici prea mic pentru un scurtmetraj, apreciază producătorul. Filmul a fost în mare parte finanţat şi de “Szulofaldalap”, o fundaţie din Budapesta care ajută comunităţile maghiare de peste hotare.
Atât regizorul Felmeri Cecilia, cât şi producătorul Szantai Janos sunt de părere că mediul regizoral din Cluj se află la un nivel încă precar. “Nu ştiu dacă se poate vorbi despre un mediu regizoral în Cluj, dar nu pentru că nu sunt cineaşti, ci pentru că nu există tehnicieni, luminişti. Noi, de exemplu, a trebuit să chemăm un luminist din Ungaria, pentru că aici nu sunt. Iar cineaştii sunt insulari, din păcate nu există breaslă”, a explicat Cecilia.
Următorul ei proiect se bazează pe un documentar de animaţie despre regele fostei Ungarii, Matei Corvin, dar, împreună cu producătorul Szantai, are de gând să pună pe picioare un nou film neanimat, al cărui subiect urmează să-l decidă în perioada care urmează.
în vara aceasta, Cecilia se va înscrie cu filmul “Cucul” şi la TIFF 2008 (Transilvania Film Festival), care se va desfăşura la Cluj-Napoca.