Tudor Giurgiu: Clujul trebuie să-şi întărească identitatea

Tudor Giurgiu: Clujul trebuie să-şi întărească identitatea
Pentru a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană în 2020, Clujul trebuie să-şi întărească identitatea de oraş pe tradiţiile care îl diferenţiază de restul candidaţilor, a subliniat astăzi regizorul Tudor Girugiu, directorul TIFF.

El a oferit patru puncte care ar trebui luate în cosiderare la dezvoltarea proiectului. Acestea sunt întărirea identităţii oraşului, întrucât "se ştie prea puţin despre istoricul Clujului", ideea regenerării urbane, calificarea oamenilor şi îmbunătăţirea competenţelor celor care sunt implicaţi în proiect, şi respectiv îmbunătăţirea accesului şi a consumului de programe culturale.

 

Giurgiu a oferit exemplului oraşului Guimares din Portugalia, care a formulat patru concepte pe care îşi axează politica de promovare culturală. Este vorba de City, Community, Art şi Thought. "Nu le ştiu exact istoricul, dar situaţia este similară cu cea de la Cluj. În cazul portughezilor, însă, statutul de capitală culturală europeană e deja confirmat", a punctat Giurgiu. În încheierea cuvântului său de la dezbaterea "Cluj Capitală Culturală în 2020", el a precizat că e "multă discuţie politică" şi că există fragmentare pe multe paliere a acestui proiect. "Se uită care ar trebui să fie esenţa unui astfel de program, guideline-ul", a subliniat Giurgiu.

Comenteaza