Tumoare gigant extirpată de la o fetiţă de patru ani

Tumoare gigant extirpată de la o fetiţă de patru ani
Un ţesut de 1,4 kilograme de la o fetiţă de patru ani a fost extirpat, ieri, de o echipă de medici de la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială condusă de profesorul Teofil Lung.

Tumoarea a fost scoasă în timpul unei operaţii care a durat trei ore şi jumătate la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj.

Problemele familiei Feher au început în urmă cu un an când, fetiţa lor, Elena, a fost diagnosticată cu tumoră malignă de glandă parotidă. În zona capului fetiţei, a crescut o tumoare de un kilogram şi jumătate. „Acum un an şi ceva, când Elena avea trei ani, au început problemele. I-a ieşit un ganglion în gât. Am mers cu ea în toate spitalele şi i s-au făcut incizii. A făcut chimioterapie şi nu i-a dat nimeni nicio şansă, nimeni nu vroia să o o opereze", a povestit Teodora Feher, mama copilei. Ea a ajuns, luni, pentru prima dată la spitalul clujean. "Alaltăieri am venit pentru prima dată la domnul profesor Lung şi dânsul i-a dat o şansă din prima. Şansa lui s-a dovedit a fi reală şi sperăm că o să meargă totul bine în continuare", a adăugat Teodora Feher. Femeia nu a reuşit să mănânce timp de trei zile din cauza emoţiilor cauzate de operaţia fetiţei. "Ne-a fost foarte greu, Elena a fost mai puternică decât noi, părinţii", a povestit tânăra.

Fetiţa a fost operată de o ochipă formată din trei medici rezidenţi conduşi de profesorul doctor Teofil Lung, şeful clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială. "În chirurgie ştii când intri, nu ştii cum ieşi şi ieşirea este în funcţie şi de ce noroc ai în timpul intervenţiei chirurgicale aşa că astăzi eu am avut noroc. Prin mine sau eu prin Dumnezeu şi fetiţa, nu mai ştiu cine, ne-a ajutat ca să putem scoate în totalitate tumora şi asta e cel mai important", a declarat medicul Teofil Lungu. Tumorii, care cântăreşte 1.400 de grame şi are un diametru de 16 centimetri, i se va face o biopsie. "În formele acestea de cancer niciodată nu poţi să fii foarte sigur pentru că rezultatul final îl spun colegii noştri care fac anatomie patologică şi analizează tumora la microscop, dar aşa macroscopic pot să vă spun că tumora este scoasă în totalitate împreună cu ganglionii aferenţi de pe gât şi de la ceafă", a explicat doctorul.

Peste un an, medicii clujeni intenţionează să o opereze din nou pe fetiţa a cărei figură este acum deformată din cauza tumorii extirpate. "Peste câteva luni-un an putem să îi facem şi o corectură plastică în sensul că fetiţa va fi deformată la faţă pentru că îi lipsesc elemente anatomice de acolo.Noi putem să facem microchirurgie, să aducem acolo muşchi şi sunt mai multe posibilităţi de refacere. Nu se pune problema să se facă acum această intervenţie. Ea a făcut chimioterapie şi nu se recomandă ca să facem lambouri din acestea mari pe un teren care are o reactivitate scăzută", a spus Teofil Lung.

El a adăugat că Elena va rămâne internată în spital timp de 10 zile. Medicul clujean a mai extirpat în urmă cu şase ani o tumoare de patru kilograme de la o bătrână. "Acum cinci-şase ani am operat o persoană adultă, avea 81 de ani, cu cea mai mare tumoare de parotidă din România şi din Europa. Tumoarea avea 4,3 kilograme şi, spre deosebire de cea a fetiţei, nu mergea spre baza craniului. Şi acea operaţie a fost un succes. Aceste tumori de parotidă cu tipul acesta de sarcoame sunt caracteristice mai mult copiilor. Sunt extrem de rare şi când apar, apar mai mult la copii. Sunt nişte tumori cu o malignitate crescută, adică sunt de o agresivitate crescută", a precizat Teofil Lung.

 

 

Comenteaza