Turism extrem la Expo Transilvania

Turism extrem la Expo Transilvania
Echipamente pentru parapantă sau echitaţie, dar şi oferte inedite pentru vacanţă şi teambuilding îi aşteaptă pe clujeni la Târgul de Turism Montan, Aventură şi Sporturi Extreme “Mocăniţa”.

Dacă pentru adulţi un teambuilding de alpinism şi supravieţuire poate duce la consolidarea echipei, celor mici taberele şi cursurile de specialitate le creează o personalitate puternică.

Cea de-a treia ediţie a "Mocăniţei" reuneşte la Expo Transilvania 22 de participanţi. "Ne-am propus promovarea turismului montan, în general, şi a activităţilor outdoor, care s-au dezvoltat în ţara noastră", a precizat Diana Ploscar, de la Asociaţia Studenţilor pentru Turismul Românesc (OST), organizator al târgului. "La noi nu foarte mulţi merg pe munte şi nu ştiu ce trebuie să ai în rucsac la plecare", a adăugat organizatoarea.

Studenţii de la Asociaţia pentru Turism Activ Cluj (ATAC) au lansat la târg un proiect prin care strâng donaţii de echipamente sportive sau de munte. "Mulţi ar dori să practice sporturi de munte, dar nu îşi permit echipamentele. Noi le-am putea închiria la preţuri modice, chiar sub 10 lei", a explicat Alina Puşcaş, secretar ATAC. Studenta a făcut şi prima donaţie: o pereche de schiuri. Următorul proiect al studenţilor constă într-un târg de echipamente, un fel de Oser pe platoul Sălii Sporturilor, programat pentru sfârşitul verii

Academia de Munte "Nae Popescu" din Bucureşti a adus la Cluj oferte de tabere. "Trebuie să îi învăţăm pe copii să lucreze în echipe", a precizat Iulian Soare, preşedintele structurii. "Folosim tehnica montană în partea de educaţie non formală. Îi punem în diverse situaţii care le creează o personalitate puternică. Am avut copii care nu au spălat vase în viaţa lor", a spus coordonatorul. "Facem şi alpinism, tir cu arcul şi tiroliană, geologie şi istorie. Copiii învaţă la şcoală despre anumite lucruri dar îi ducem să le vadă pe teren, să le pipăie şi să le simtă", a mai spus Soare. O tabără include 20 de copii pe serie şi costă între 600 şi 900 de lei.

Cei de la City Tour Events au adus la târg excursii prin Transilvania, la mănăstirile din Mamamureş şi satele săseşti. "Vin din Austria şi Germania, unii cu motocicleta. Ducem delegaţii străine prin Cluj, Sighişoara, Maramureş, Turda. Clujul e atractiv, dar pentru cei care vin să vadă toată Transilvania", a spus Antoniu Damian, reprezentant al firmei.

Şcoala de Supravieţuire şi Alpinism Pro Adventure, care organizează cursuri de specialitate de cinci luni. "Nu este limită de vârstă. Se face un curs teoretic săptămânal şi la două săptămâni e ieşirea practică, care include căţărat pe stâncă, pe gheaţă, orientare cu busolă, acordarea primului ajutor, cum se face focul şi un adăposturi, cum să îţi procuri hrana şi apa din pădure", a precizat instructorul Szabo Lucia. "Vin de la studenţi şi elevi până la directori. Se fac teambuildinguri de supravieţuire, ieşiri în aer liber, căţărări pe stâncă sau gheaţă, pe Montblanc, în Austria sau Caucaz. Toate astea duc la consolidarea echipei",a spus Szabo. Firma are şi o sală de escaladă unde vin mai ales copiii care vor să scape de fobia de înălţime. Cursul costă 600 de lei, iar la sala de escaladă abonamentul pe lună este de 85 de lei.

Sâncraiu vrea să fie mai multe decât loc de tranzit

Firma Davincze Tours din Sâncraiu are oferte cazare, tabere şi iniţiere în alpinism, diverse programe cum ar fi aventură, escaladă, excursii cu bicicleta, echitaţie şi explorarea naturii. "Mulţi vin din Ungaria. Este şi un loc de tranzit spre Secuime şi vrem să oferim programe să stea mai mult în zona noastră, consacrată pentru turismul rural", a declarat Török Annamária, reprezentant al firmei.

 

 

Comenteaza