Uber, Bolt şi Clever au lansat o petiţie online pentru reglementarea urgentă a serviciilor ride-sharing

Coaliţia pentru Economie Digitală, organizaţie ce reprezintă companiile de ride sharing Uber, Bolt şi Clever, lansează petiţia #continuam, prin care cere reglementarea de urgenţă a serviciilor moderne de transport.

Textul petiţiei arată că, odată cu emiterea de către guvern a ordonanţei de urgenţă care modifică legea taximetriei, numărul şoferilor de pe platformă a scăzut drastic încă din prima zi şi timpul de aşteptare s-a mărit, ca urmare a abuzurilor poliţiei şi taximetriştilor:

"În urma acestei modificări, a început un val de abuzuri din partea taximetriștilor și a poliției asupra șoferilor parteneri: amenzi, intimidări, bătăi, mașini confiscate. Prin urmare, numărul șoferilor activi pe platformă a scăzut cu 25% într-o singură zi, iar timpul de așteptare s-a mărit la peste 10 minute", se arată în textul petiţiei online.

Asociaţia Coaliţia pentru Economie Digitală este de părere că doar adoptarea imediată a unei Ordonanţe de Urgenţă care să reglementeze serviciile de ride sharing va asigura continuarea funcţionării acestora la întreaga capacitate şi va preveni abuzurile împotriva şoferilor parteneri.

„Am dorit să punem la dispoziţia celor 2,5 de milioane de români care folosesc aceste platforme un canal prin care să-şi poată spune punctul de vedere, într-un mod civilizat, aşa cum sunt şi serviciile de transport pentru a căror reglementare milităm. Credem că nu prin proteste de stradă, prin blocarea pieţelor publice şi a traficului trebuie să ne facem auzită vocea, ci prin mobilizarea civică a celor care sunt alături de noi. Sperăm că şi Guvernul României va auzi aceste voci şi va lua o decizie cât mai repede,” spune Cătălin Codreanu, Preşedintele Asociaţiei Coaliţia pentru Economie Digitală, citat de Mediafax.

Petiţia poate fi semnată la adresa https://www.continuam.ro/ unde sunt disponibile toate informaţiile despre situaţia din acest moment de pe piaţa de ride sharing şi e-hailing.

Uber, Clever şi Bolt, petiţie online pentru adoptarea unei Ordonanţe care să le reglementeze serviciile

Uber şi Taxify, interzise în România

„Ordonanța taximetriștilor”, care a intrat în vigoare joi, 16 mai, obligă companiile Uber și Taxify să-și restrângă semnificativ activitatea. În aceste condiții, românii vor întâmpina serioase dificultăți în privința utilizării mijloacelor de transport alternative.

Guvernul României a adoptat, în 29 martie, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legii nr. 38/2003 care reglementează transportul în regim de taxi şi de închiriere, printre altele eliminând din lege expresia "în mod repetat". Decizia venea ca urmare a protestelor repetate ale taximetriştilor, care s-au strâns în faţa guvernului cerând să fie reglementată activitatea de ridesharing.

Protestatarii acuzau că în România ar fi peste 100.000 de persoane neautorizate care practică ride-sharing. În urma modificărilor, a fost eliminată sintagma „în mod repetat” din legea 38/2003, astfel încât „sancţiunea să fie aplicabilă atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public în mod ilegal”.

"Am adoptat o OUG îndelung dezbătută în spaţiul public, care modifică legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Am operat două modificări, am transferat atribuţiile privind organizarea şi efectuarea transportului în regim de închiriere de la autorităţile admininstraţiei publice locale la Autoritatea Rutieră Română. Această modificare a stat în transparenţă decizională timp de 10 zile, inclusiv autorităţile locale au fost de acord şi n-au ridicat observaţii vizavi de acest punct.

A doua modificare pe care am operat-o, am eliminat expresia «în mod repetat», astfel încât sancţiunea să fie aplicabilă atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public în mod ilegal", a explicat la acea vreme Daniel Suciu, viceprim-ministru şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Printre modificări:

Articolul II

(1) Autoritatea Rutieră Română (ARR) exercita atributiile ce revin potrivit legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, cu modificările și completările ulterioare, autorităților administrației publice locale, respectiv Consiliului General al Municipiului București, referitoare la autorizarea și la efectuarea transportului în regim de închiriere.

(2) În realizarea atribuțiilor prevăzute la alin. (1), ARR este autoritate de autorizare.

Ministrul Transporturilor promite că domeniul va fi reglementat în curând 

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat tot joi, 16 mai, că informaţiile legate de interzicerea companiilor de ride sharing sunt „fake news” și a precizat că domeniul va fi reglementat în curând.

„Am avut o întâlnire cu cei de pe platformele electronice: Uber, Clever, etc. Am avut o întâlnire la minister tocmai pentru a le explica că nu vor fi interzişi. Văd că este un fake news care circulă peste tot că Uber este interzis. Am văzut că inclusiv cei de la platformele electronice au declarat că nu vor fi interzişi, dar văd că se tot propagă ştirea asta peste tot în mass-media.

Nu îi interzice nimeni, nu vor fi probleme, din contră, de 5 ani de zile nu s-a implementat acest domeniu, iar guvernarea PSD este guvernarea care va reglementa acest domeniu. Ei au fost foarte mulţumiţi pentru că au avut un partener de dialog în ultima lună, au venit cu câteva observaţii de care trebuie să ţinem cont, după care vom urca acest proiect pe procedura de transparenţă.

Trebuie să reglementăm noi din punct de vedere tehnic şi legal, dar nu se pune problema de interzicere. Noi prin ordonanţa care s-a dat în luna aprilie am combătut pirateria. Uber nu este piraterie, se face o confuzie foarte gravă”, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, conform Mediafax.

Comenteaza