UDMR ameninţă cu ieşirea de la guvernare. Vezi ce spun politicienii clujeni VIDEO

UDMR ameninţă cu ieşirea de la guvernare. Vezi ce spun politicienii clujeni  VIDEO
UDMR ameninţă cu ieşirea de la guvernare, dacă până săptămâna viitoare nu va fi înfiinţată linia de studiu în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Anunţul a fost făcut chiar de vicepremierul Marko Bela.

Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, susţine că înfiinţarea liniei maghiare la UMF Târgu-Mureş este prevăzută în protocolul coaliţiei.

"În situaţia în care nu se ţine de cuvânt una dintre părţi, într-un protocol, înseamnă că într-adevăr coaliţia nu mai există şi e posibil să intrăm în opoziţie", a spus Mate Andras Levente.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor spune că, dacă va ieşi de la guvernare, nu va mai sprijini Executivul.

"Nu cred că putem susţine un guvern minoritar. Dacă suntem în opoziţie, înseamnă că suntem în opoziţie, votarea inclusiv a unei moţiuni de cenzură e posibilă", a mai spus Levente.

Democrat-liberalii sunt convinşi că nu se va ajunge la ruperea coaliţiei şi spun că ministrului Educaţiei, clujeanul Cătălin Baba, este cel care trebuie să găsească o soluţie.

"Am încredere că actualul ministru al Învăţământului, domnul Cătălin Baba, ştie ce are de făcut în acest sens şi ştie dacă trebuie să intervină sau nu prin intermediul unei Hotărâri de Guvern", a declarat Daniel Buda.

Liderul liberalilor clujeni este convins că PDL va ceda, în cele din urmă, şantajului şi va face pe plac UDMR-ului.

"Eu nu am nimic, să spunem, împotriva faptului că se poate realiza o linie maghiară, dar cred că este firesc ca acea şcoală să-şi decidă soarta, nu prin hotărâri guvernamentale", spune Marius Nicoară.

Pentru respectarea autonomiei universitare militează şi preşedintele PSD Cluj.

"Pentru UDMR este o chestiune de ori, ori, pentru că oricum au de câştigat. Dacă rămân la guvernare, rezolvă problema de la Târgu-Mureş, dacă ies de la guvernare, probabil că o să obţină un scor mai bun în alegeri", a conchis Remus Lăpuşan.

Marko Bela a dat termen guvernului să emită hotărârea privind înfiinţarea liniei maghiare de studiu la UMF Târgu-Mureş până cel târziu marţi, 13 martie.

Reporter: Valentin Mălăescu
Imagine: Ersek Lorant

Comenteaza