UDMR îi chestionează pe clujeni prin reclame ilegale, exclusiv în maghiară

UDMR îi chestionează pe clujeni prin reclame ilegale, exclusiv în maghiară
Uniunea promovează pe panouri ilegale sondajul anunţat de Kelemen Hunor imediat după alegerea în funcţia de preşedinte al UDMR. Textul este redactat exclusiv în limba maghiară.

17.000 de clujeni vor fi abordaţi de membrii UDMR pentru a completa un sondaj despre aşteptările lor de la partid, spune viceprimarul UDMR de Cluj, Laszlo Attila. Sondajul este promovat prin machete publicitare în presa scrisă şi printr-o serie de panouri publicitare, care însă au fost montate fără autorizaţie. Unul dintre panouri a fost montat în imediata vecinătate a podului Garibaldi din cartierul Grigorescu, la începutul acestei săptămâni, pe o proprietate privată. Panoul nu are însă autorizaţie de construcţie. "Am văzut panoul acum trei zile şi sunt supărat, cine ştie ce scrie pe el", a spus un vecin, pentru ziuadecj.ro, cu referire la faptul că întregul panou este scris în limba maghiară. Pe acesta au fost afişate două mesaje - "Erdelyi Konsultacia" ("Consultanţă ardeleană") şi "Figyelunk Egymasra" ("Suntem atenţi unii la alţii"). Proprietarul terenului pe care a fost ridicat panoul, Augustin Clejan, spune că nu ştie "absolut nimic" despre panou.

"Eu am închiriat panoul către o agenţie, am văzut şi eu de câteva zile panoul, că e scris în ungureşte, dar nu ştiu nimic de el", a precizat acesta, pentru ziuadecj.ro. Campania este una naţională, specifică Laszlo Attila. Acesta adaugă că, în total, vor fi abordate "cu un sondaj la domiciliu, din casă în casă" un număr de 200-250.000 de persoane de etnie maghiară. "Îi întrebăm despre priorităţile pe care le aşteaptă de la noi, ce aşteptări au", a explicat el. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, spune că nu doar panoul nu are autorizaţie de construcţie şi deci e ilegal, ci şi afişul amplasat. "Panoul e ilegal, se va da amendă şi pentru afişaj ilegal", spune ea, adăugând că în astfel de cazuri primăria dă două avize - unul pentru panou şi un altul pentru conţinutul afişului. În acest caz nu a fost dat niciun astfel de aviz, a explicat ea. Amenda, care va fi aplicată celor care au amplasat panoul, poate ajunge la 1.000 de lei. Aceştia au mai montat unul, pe clădirea Camerei de Comerţ şi Industrie din Cluj, în urmă cu câteva zile.

"Şi pentru acela au fost amendaţi", a spus Buzatu. "Primăria nu dă avize pentru afişe în limbi străine", a conchis ea. Conform legii, orice text de interes public sau afişat în locuri publice trebuie scris în româneşte sau să fie însoţit de o traducere în limba română.

 

Comenteaza