Uioreanu jr. a ajuns înapoi după gratii

Uioreanu jr. a ajuns înapoi după gratii
Alexandru Uioreanu a fost arestat preventiv pentru 20 de zile după ce instanţa supremă i-a respins, miercuri, recursul. Decizia magistraţilor a fost luată ieri dimineaţă.

Fiul preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Cluj a fost dus cu mandat, marţi seara, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), unde s-a judecat, miercuri, recursul făcut de mama acestuia faţă de măsura arestării preventive dispusă de Curtea de Apel Cluj la cererea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

„Am depus concluzii şi am invocat faptul că instanţa, respectiv Curtea de Apel Cluj, nu avea competenţa să judece cererea de înlocuire a măsurii preventive. DIICOT a solicitat, iniţial, înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea cu cea a arestului preventiv, iar sesizarea a fost respinsă întrucât instanţa nu a fost legal sesizată. Mama minorului Uioreanu a declarat recurs, întrucât ea a cerut judecarea pe fond, iar între timp Curtea de Apel Cluj a primit noua sesizare. Dosarul era la Bucureşti, la ÎCCJ şi am cerut Curţii de Apel să amâne judecarea cauzei, însă instanţa a cerut prin fax dosarul şi a judecat pe baza unor copii xerox. Pe de altă parte, am arătat că Alexandru Uioreanu a fost provocat de Ciprian Tition, avem şi o declaraţie notarială a unui martor care a arătat că Tition i-a spus „că îl aranjează pe Uioreanu", pentru că din cauza lui ar ajunge din nou la închisoare, având antecedente penale", a declarat pentru ZIUA de CLUJ avocatul Tiberiu Ban, apărătorul lui Uioreanu jr.

Curtea de Apel Cluj a admis în 12 iulie cererea de revocare a eliberării condiţionate dispusă iniţial de Tribunalul Cluj după condamnarea acestuia pentru trafic de droguri. Amintim că, după un incident petrecut în noaptea de 9 spre 10 aprilie, când Alexandru Uioreanu a fost surprins de poliţişti în compania lui Adrian Ciprian Tition, coinculpat în acelaşi dosar, oamenii legii au anunţat procurorii DIICOT, care la rândul lor au sesizat instanţa solicitând revocarea eliberării tânărului pe motiv că şi-a încălcat obligaţiile stabilite de judecător. Însă, deoarece instanţa nu a fost legal sesizată, procedura cerând ca poliţiştii să sesizeze direct instanţa, nu procurorii, cererea a fost iniţial respinsă de Curtea de Apel Cluj. La scurt timp însă, poliţia a făcut o nouă sesizare, de această dată conform legii, iar în 12 iulie judecătorii au admis solicitarea şi au dispus înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea cu cea a arestului preventiv pentru 20 de zile, având în vedere că Uioreanu Jr. este minor. Mandatul de arestare nu a fost însă pus în executare, întrucât avocaţii lui Alexandru Uioreanu au făcut atunci recurs, însă magistraţii ÎCCJ au menţinut sentinţa Curţii de Apel Cluj. Uioreanu jr. poate cere eliberarea din arest peste 20 de zile. La toamnă, la Curtea de Apel Cluj se va judeca apelul făcut de Alexandru Uioreanu, dar şi de către procurori, împotriva sentinţei de condamnare la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Comenteaza