Ultima retrocedare dă peste cap orarul şcolilor din Cluj

Ultima retrocedare dă peste cap orarul şcolilor din Cluj
Guvernul îşi va asuma mâine răspunderea pe Legea privind retrocedările, care prevede restituiri în natură, dar şi mărirea perioadei de timp în care să fie menţinută destinaţia clădirilor, de la 5 la 10 ani. 37 de clădiri în care funcţionează instituţii de învăţământ preuniversitar din judeţul Cluj sunt revendicate şi urmează să fie retrocedate.

Mii de elevi clujeni puşi pe drumuri din cauza retrocedărilor. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, 37 de şcoli, licee şi grădiniţe din judeţ sunt în curs de a fi retrocedate.

Proiectul legislativ prevede, până la restituirile în natură, posibilitatea prelungirii chiriei cu încă 5 ani în cazul clădirilor revendicate în care funcţionează instituţii de învăţământ. Cea mai nouă pierdere a unui edificiu al unei instituţii de învăţământ din Cluj este clădirea Liceului "Apaczai Csere Janos". Clădirea a fost retrocedată Eparhiei Reformate.

Edificiul a fost construit în 1926 şi de atunci deserveşte instituţii de învăţământ.

"Clădirea s-a retrocedat printr-o decizie a Curţii Supreme. De atunci nu s-a finalizat punerea în posesie a Bisericii. În urma discuţiilor cu Eparhia Reformată din Ardeal, domnul episcop ne-a asigurat că aici doreşte să funcţioneze o şcoală, în continuare şi nu vom fi nevoiţi să ne mutăm", a explicat directorul instituţiei, Voros Alpar, pentru ZIUA de CLUJ.

Situaţia nu este atât de optimistă în cazul clădirii Grupului Şcolar de Protecţia Mediului de pe strada Horea. Edificiul urmează să fie retrocedat, deşi instituţiei de învăţământ nu i s-a prezentat vreun document în acest sens.

"Procesul cu Eparhia Reformată a început în 2007, noi am câştigat, ei au făcut recurs şi susţin, din 2011 că au câştigat. Noi nu am văzut vreun document. Primăria a făcut investiţii în 2012, a reparat faţada clădirii, am făcut lucrări de schimbare a instalaţiei electrice, din investiţii şi venituri proprii", a explicat directoarea Grupului Şcolar, Livia Ardelean.

În total, în ultimii 10 ani, în edificiu s-au făcu investiţii de 8 miliarde de lei. Şcoala în care învaţă 300 de elevi va fi comasată, potrivit planului de şcolarizare pe 2013 - 2014 şi se va transforma, cu tot cu cadre didactice şi elevi, într-o secţie a Colegiului Tehnic "Anghel Saligny".

"Ideea cu prelungirea chiriei cu încă 5 ani este foarte bună, îmi pare rău că nu a venit mai demult. Sper să fie benefică soluţia. Ar fi important ca şi şcolile să fie pregătite, să se atenţioneze şi primăriile ca să poată folosi mai bine banul public. Dacă s-ar face o compensare a cheltuielilor cu chiriile, să se considere investiţiile în cuantumul chiriei, ar fi mult mai bine", a explicat Ardelean.

La rândul său, ISJ Cluj arată că situaţia retrocedărilor dă peste cap planul de învăţământ. Conducerea ISJ Cluj consideră că proiectul de lege privind restituirea imobilelor naţionalizate ar fi trebuit să conţină un articol prin care să se renunţe la retrocedările în natură în cazul imobilelor în care funcţionează şcoli sau spitale.

"La Cluj nu avem o situaţie foarte bună. Foarte multe dintre unităţile de învăţământ din zona centrală sunt revendicate, o parte dintre ele au fost deja cedate proprietarilor, altele sunt în faze diferite ale proceselor şi vom ajunge în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca cu foarte puţine spaţii de învăţământ care să mai poată fi folosite", a declarat Valentin Cuibus, inspector general al ISJ Cluj.

 

Comenteaza