Ultima zăpadă i-a scos pe clujeni pe pârtii

Ultima zăpadă i-a scos pe clujeni pe pârtii
Dacă în unele zone din judeţul Cluj amenajate pentru schi ninsorile abundente din ultimele zile au adus recorduri de public, în altele abia de astăzi se aşteaptă o mobilizare.
Clujenii sunt aşteptaţi pe pârtii pe tot parcursul acestei săptămâni, chiar şi după căderea întunericului, acolo unde au fost amplasate instalaţii de iluminat.

Pe pârtia din Feleacu a fost aglomeraţie în fiecare zi de când au început ninsorile. “Am avut foarte multă lume, câteva sute de oameni zilnic. Numai la începutul anului, în 1 şi 2 ianuarie a mai fost ceva asemănător. Duminică a început să se umple pârtia încă de la 10:30”, a declarat Marius Prorocu, administratorul pârtiei. În privinţa drumului de acces la obiectiv, administratorul a precizat că nu sunt probleme. “Nu este nevoie să se monteze lanţuri la maşini. Datorită autorităţilor din Feleacu, s-au făcut deszăpeziri periodice şi totul este în regulă”, a precizat Prorocu. Pârtia de la Feleacu are aproximativ 700 de metri şi este deschisă în fiecare zi până la ora 22:00.

Nici staţiunea Băişoara nu a dus lipsă de turişti la sfârşitul săptămânii trecute, însă numărul lor nu a mai fost la fel de mare ca în alţi ani. “Nu mai stau lucrurile ca în alte vremuri, oamenii nu mai au pofta aceea de schi... Abia am avut 200-300 de persoane pe zi în weekend, într-o perioadă în care în anii trecuţi se parca şi la cinci kilometri de hotel”, a mărturisit Adrian Baciu, administratorul pârtiei de 1.200 de metri lungime din staţiunea clujeană. Cauza fenomenului ar fi dezvoltarea concurenţei în domeniu. “Este adevărat şi că nu mai suntem în perioada de vârf pentru schiat. Cei interesaţi vin să se dea pe pârtie mai ales în decembrie şi în prima jumătate a lunii ianuarie”, a apreciat Baciu. Vremea din această iarnă i-a determinat pe administratorii clujeni să decidă ca pentru următorul sezon de schi să achiziţioneze tunuri de zăpadă. “A fost primul an în care am simţit lipsa unei instalaţii de zăpadă, au fost temperaturi scăzute, bune pentru schiat, dar nu aveam zăpada”, a adăugat Baciu.

La cele două pârtii deschise din acest an la Dângău Mare nu au mers însă prea mulţi clujeni în acest weekend. “Sâmbătă nu s-a schiat pentru că nu era zăpadă, iar duminică nu au venit decât aproximativ 20 de persoane pentru că nu se ştia că se schiază. Aşteptăm să avem mai mulţi schiori de luni, va fi deschis zilnic, de la 11:00 la 17:00”, a precizat Adrian Moga, administratorul celor două pârtii, în lungime de 400, respectiv 600 de metri.

Weekend plin şi pentru cei de la Salvamont


Neatenţia şi starea proastă a pârtiilor, cauzată mai ales de căderile continue de zăpadă, au dus şi la accidentări în rândul clujenilor. “Pe pârtia de la Feleacu am fost solicitaţi pentru două cazuri, o entorsă şi o lovire pe pârtie. Tot de două ori am fost chemaţi şi la Băişoara, o plagă profundă la mână, situaţie în care am intervenit noi, şi un alt caz, mai grav, unde a fost solicitat şi serviciul SMURD cu ambulanţa, pentru o posibilă fractură la picior”, a precizat Vasile Cipcigan, membru al Serviciului Salvamont Cluj. “Încercăm să intervenim pentru evitarea intrării pe pârtie a celor care se dau cu nailonuri şi tot felul de asemenea improvizaţii. În acest an, pentru prima dată, am reuşit acest lucru şi nu am mai avut incidente din cauza lor”, a spus salvamontistul.


Comenteaza