Un arhitect recunoaște că a obținut autorizație ilegală pentru un milionar. "Dacă vreți, regulați Primăria că ea e vinovată"

Un arhitect recunoaște că a obținut autorizație ilegală pentru un milionar.
Un arhitect cu state vechi în Cluj a recunoscut într-o discuție cu vecinul unui proiect de-al său că viitoarea construcție nu trebuia să primească autorizație de la Primăria Cluj-Napoca. Beneficiarul inițial al autorizației este un om de afaceri a cărui firmă a fost abonată la lucrări pe bani publici în vremea guvernării lui Adrian Năstase.

Un tânăr de 26 de ani din cartierul Gruia a pornit de ceva vreme o luptă împotriva proiectului imobiliar lipit de casa lui, pentru a-și proteja proprietatea. Cu o autorizație de "reamenejare, mică extindere, supraetajare", pe strada Gruia nr.21 a început anul acesta demolarea casei existente, lipită de casa tânărului Răzvan Zubașcu și a bunicii lui. Tânărul s-a plâns autorităților când a văzut că încep să apară fisuri la casă în urma demolării, scrie clujust.ro.

Proiectul de pe strada Gruia nr. 21 a primit iniţial autorizaţie de construire in 2009 pentru reamenajarea şi mansardarea unei locuinţe cu parter. Primăria era condusă de Sorin Apostu, iar arhitect șef era ca și acum Ligia Subțirică. Beneficiarul autorizației a fost Constantin Uță, patronul firmei Cipt Partener SRL din Bistrița, care a primit numeroase contracte de lucrări în vremea guvernului Adrian Năstase. Uță ar fi vândut proiectul către două persoane. Noii beneficiari au primit în iunie 2013 o nouă autorizaţie de construire pentru "reamenajare, mică extindere, supraetajare locuinţă unifamilială - demisol, parter, etaj şi mansardă". În realitate, clădirea existentă a fost demolată aproape în totalitate, iar proiectul arată un mic bloc.

Proiectantul este firma Metopa Arhitect SRL, deținută de arhitectul Aurelian Buzuloiu, cel care în 1993 realiza primul proiect al Catedralei Sf. Iosif din Piața Cipariu, proiect ce a fost apoi refăcut de alt arhitect. Vecinul disperat l-a abordat pe arhitect pentru a-i cere ajutorul în cadrul acțiunii împotriva autorizației. Discuția a fost înregistrată de Răzvan Zubașcu și postată pe internet.

Stenograma unui fragmnent din discuţie:

Răzvan Zubaşcu: Dar dumneavoastră ați făcut proiectul
Aurelian Buzuloiu: Păi dacă l-am făcut, l-am făcut.
R.Z: Dacă treceți pe strada Gruia vedeți că acolo e trecut numele dumneavoastră, nu al primăriei.
A.B: Păi asta-i altă problemă domne! Eu pentru această lucrare am plătit 1.500 de lei. Nu mai doresc să ascult de nimic și de nimeni. Dacă vreți, regulați Primăria că ea e vinovată că a dat autorizație fără niște acte care sunt obligatorii cel puțin moral din partea lor, dar nu șmecherii de genul ăsta.

Găsiţi întreaga înregistrare pe clujust.ro.

Comenteaza