Un britanic ajuns în oraş: “În Cluj parcă este altă ţară”

Un britanic ajuns în oraş: “În Cluj parcă este altă ţară”
Un englez a poposit de Ziua României la Cluj, după o adevărată călătorie iniţiatică
prin zone de vis ale Europei, şi a avut câteva revelaţii în România.
James Mitchell din Bournemonth, Marea Britanie, are 38 de ani şi a ajuns la Cluj cu un microbuz vechi, transformat ca să poată sluji de rulotă, care are deasupra un cort. Dintr-o ţară est-europeană săracă şi periculoasă, aşa cum cred statele civilizate despre ţara noastră, România s-a transformat miraculos în ochii englezului după ce a vizitat Clujul.

Ziua Naţională a României l-a prins la Cluj, bucuros că maşina lui este din nou funcţională, după ce i s-a defectat subit pe varianta Zorilor-Mănăştur. “Voiam de mult să văd ţările balcanice, să trec prin Macedonia, iar faptul că am fost invitat de Dorin, cu care m-am împrietenit astă-vară, în Turcia, a fost un prilej numai bun să o iau încoace”, explică englezul. Dorin Ţifrea este doctorand la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar povestea lui a fost relatată în ZIUA de CLUJ în urmă cu trei luni. S-au cunoscut în vară pe o plajă turcească, într-un grup de turişti. “Am mers şi eu, ca toată lumea, să mă uit la microbuzul lui James, am intrat în vorbă cu el şi apoi am stat cu toţii de poveşti câteva nopţi la rând, discutam despre viaţă, filosofie, muzică, politică, de toate”, îşi aminteşte Dorin. Clujeanul îşi serba ziua de naştere într-una din acele zile, iar Mitchell a fost cel care a gătit o cină tipic englezească pentru prietenii care au petrecut apoi până dimineaţa. A doua zi grupul s-a destrămat, iar englezul a promis că va veni România.

“Nu ştiam mai nimic despre România înainte să vin, în afară de faptul că Ceauşescu a fost împuşcat la Revoluţie şi de un reportaj despre Transfăgărăşan în Top Gear. A fost votată în emisiune drept cea mai interesantă şosea din lume. Foarte mulţi britanici vor dori să vină să o vadă după asta...”, dezvăluie englezul. Gonind cu microbuzul pe şoselele ţării noastre a fost şocat de “diferenţa mare dintre oraşele care s-au adaptat la un stil european şi zonele rurale, unde lumea nu a evoluat din punct de vedere cultural şi s-a conservat stilul de viaţă vechi”. “Clujul are o arhitectură minunată, se vede că este un oraş cu multă istorie. Este o diferenţă foarte mare între Calafat, Curtea de Argeş şi Cluj, aici parcă e o altă ţară”, a apreciat James Mitchell.

A vizitat împreună cu prietenul său clujean Salina din Turda şi Cheile Turzii. La întoarcere s-a petrecut episodul în care s-a defectat o piesă a maşinii cu care străbătuse 21.000 de kilometri. “Mi s-a stricat un dinam, versiunea veche a unui alternator. Ne-am amintit că de dimineaţă am găsit un bilet pe parbiz, scris de un clujean, Peter Elcan, pasionat de maşini vechi, care voia să îl cunoască pe James. L-am sunat, a venit, ne-a ajutat cu tot ce am avut nevoie şi a reparat maşina gratis”, povesteşte englezul, impresionat de gestul clujeanului.

“Dacă vii la Cluj, cu siguranţă n-ai zice că România e o ţară săracă şi nesigură, aşa cum ştiam din Marea Britanie. Dimpotrivă, am fost uimit că nu s-a furat nimic din maşină, deşi o lăsasem peste noapte afară, deschisă”, explică turistul. James Mitchell a avut în Anglia o carieră de 18 ani ca manager logistică, însă acum vrea să încerce altceva: se întoarce acasă, urmează un curs de pilot pe baloane cu aer cald şi apoi merge în Turcia, unde vrea să conducă aceste vehicole pentru turişti. “M-aş întoarce în România, mi-ar plăcea să văd mai mult din Transilvania, din zona de graniţă cu Ucraina şi din Litoralul Mării Negre. Nu şi Bucureştiul, nu mi se pare deloc atractiv”, mărturiseşte turistul.

Criza se vede cel mai bineîn Grecia

Călătoria lui James Mitchell a început în 21 iunie. Scopul său iniţial era de a o duce pe mama sa, bolnavă de cancer, în satul Armutulan din apropiere de Marmaris Bay, în Turcia. Boala a învins însă rapid şi englezul s-a văzut nevoit să ducă în satul turcesc urna cu cenuşă a mamei sale. După ce şi-a îndeplinit misiunea, călătorul şi-a continuat drumul în acelaşi stil în care o pornise, evitând zonele turistice şi autostrăzile, pentru a vedea adevărata faţă a locurilor prin care trece. A străbătut, astfel, Spania, Franţa, Italia, Grecia, Turcia, Bulgaria, Macedonia şi, în final, România. Criza i s-a părut mai vizibilă în Grecia.

“Au fost loviţi din plin şi, fiind un popor mândru, nu s-au resemnat. Am fost surprins să îi găsesc pe greci oameni reci, lipsiţi de ospitalitate şi căldură, temători de ce se întâmplă cu ţara lor”, a spus Mitchell. Una peste alta, călătoria l-a schimbat, i-a adus pace în suflet şi în ceea ce priveşte pierderea mamei sale, şi a felului în care îşi va organiza viaţa. “E foarte important să călătoreşti singur, nevoit să te descurci singur pentru că nu ai pe cine să te bazezi. Descoperi locuri noi, interesante, în care nu ajungi într-o vacanţă tipică şi ajugi la un sentiment incredibil de libertate. Toate acestea simplu, cu bani puţini”, se justifică englezul.

Comenteaza