Un clujean luptă pentru un proiect umanitar de aproape 10 ani

Un clujean luptă pentru un proiect umanitar de aproape 10 ani
Ioan Maier face demersuri să pună la Cluj bazele unui centru rezidenţial de tip familial pentru asistenţa şi îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi neuro-psihice, însă nu primeşte nici un sprijin.

Numărul celor care suferă de asemenea afecţiuni este mare, iar îngrijirea lor este dificilă şi cade în sarcina familiei, se plânge clujeanul, care are, la rândul său, două nepoate cu dizabilităţi.

Proiectul a fost realizat de Asociaţia Umanitară "Evlavie", fondată de Ioan Maier. "Am două nepoate, pe linie maternă, cu dizabilităţi neuro-psihice, care au ajuns în grija părinţilor mei. Fetele au în jur de 30 de ani, iar ambii părinţi sunt în vârstă de peste 80 de ani. Aşa am ajuns să cunosc problematica acestei categorii de persoane", a precizat din capul locului clujeanul. Pentru ele, dar şi pentru cei peste 500 de asemenea bolnavi de la Cluj, Maier a conceput în 2004 un proiect de realizare a unui centru rezidenţial de tip familial pentru asistenţă şi îngrijire. "Ar fi nevoie de un teren de 2 ha, pe care să fie amplasate cinci corpuri de clădire protejate, care să găzduiască fiecare câte 10 persoane, cu grupuri sociale la fiecare cameră, conform normelor Uniunii Europene", a explicat Maier. Proiectul mai cuprinde o clădire în care să funcţioneze cabinetele medicale şi blocul alimentar. Cei 50 de bolnavi îngrijiţi aici ar avea parte şi de un atelier de terapie ocupaţională. "Am vrut să facem doar un centru-pilot, după care să ne urmeze şi alţii exemplul şi să se ocupe de celelalte persoane cu dizabilităţi neuro-psihice din Cluj", punctează clujeanul.

Primăria din Turda a alocat asociaţiei în urmă cu doi ani un teren, însă acum se află în litigiu. "Nu am avut fonduri să ridicăm nimic acolo şi vor să ni-l ia înapoi. Oricum, era departe de utilităţi şi racordarea ar fi costat mai mult decât construcţia", a explicat Maier. Valoarea proiectului s-ar ridica la aproximativ 2 milioane de euro. "Ne-am mulţumi pe moment şi cu fonduri pentru teren şi începerea construcţiilor", a precizat Maier. Acesta spune că a trimis sute de cereri de finanţare şi susţinere autorităţilor locale, judeţene şi naţionale, Elenei Băsescu, Mariei Băsescu, comisiei lui Jonathan Scheele, a remis petiţii Parlamentului European, cabinetului lui Jose Manuel Barroso şi chiar lui Bill Gates, după cum a precizat. Demersurile sale nu au primit nici un răspuns pozitiv.

"Nu avem, legal, posibilitatea să acordăm finanţări pentru astfel de proiecte. Nici fonduri europene nu se pot aloca în acest sens", a explicat Victor Popa, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean (CJ). "Am toată stima pentru cei care vor să facă astfel de lucruri, însă mai mult de jumătate din bugetul CJ este alocat protecţiei sociale. Abia ne susţinem centrele din subordine", a precizat Popa.

 

 

Etichete
Comenteaza