Un film despre viaţa Mitropolitului Bartolomeu, proiectat la Campusul Teologic Ortodox

Un film despre viaţa Mitropolitului Bartolomeu, proiectat la Campusul Teologic Ortodox
Filmul „Bartolomeu-Omul fără vicleşug" va fi proiectat joi, 19 martie, de la ora 17, în Amfiteatrul Noului Campus Teologic Ortodox „Nicolae Ivan".

Filmul parcurge traseul vieţii Mitropolitului Bartolomeu Anania, punând în lumina atât personalitatea năvalnică, dar fermă a omului Bisericii, cât şi sensibilitatea păstorului de suflete şi pe cea a scriitorului. Pornind din satul natal, itinerarul continuă pe cărările întortocheate, pline de culmi şi abisuri, trece prin suferinţa închisorilor comuniste, prin marea experienţă a libertăţii americane pentru a se împlini în singuratatea rodnică de la Varatec şi ajungând pe dealurile Niculei, în atelierul biblic şi pe tronul arhieriei de la Cluj.

Evenimentul este organizat de Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu", care în 19 martie mai pregăteşte pentru clujeni şi un concert susţinut de Cvartetul Transilvan.

Concertul va avea loc la ora 18, în Sala Auditorium Maximum a Universităţii „Babeş-Bolyai" şi va cuprinde piese ale unor compozitori precum Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven şi Dimitri Şostakovici. La acest concert, violonistul Gabriel Croitoru va cânta pe vioara Guarnieri 1731 - Catedrala, care a aparţinut compozitorului George Enescu.

Concertul va fi prefaţat muzical de un microrecital de muzică religioasă al Coralei „Psalmodia Transylvanica" dirijată de Pr. Vasile Stanciu.

De asemenea, va avea loc o conferința susținută de scriitorul şi criticul literar Dan C Mihăilescu, prezent special la acest eveniment, la invitaţia Fundaţiei Mitropolitul Bartolomeu.

 

 

 

Comenteaza