Un fragment din Sfânta Cruce, expus patru zile în Piaţa Avram Iancu

Un fragment din Sfânta Cruce, expus patru zile în Piaţa Avram Iancu
Sărbătoarea de hram a Mitropoliei Clujului va include şi o vizită a unei delegaţii din Grecia, care va aduce mâine la Cluj un fragment din crucea Mântuitorului.

Un fragment din crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos va poposi din Grecia la Cluj, de mâine până luni, cu ocazia hramului mitropoliei ortodoxe clujene, care va fi sărbătorit începând cu acest an pe 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri. La data respectivă au fost întronizaţi mitropoliţii Bartolomeu Anania şi Andrei Andreicuţ.

Evenimentele cu ocazia hramului Mitropoliei Clujului vor debuta mâine după-amiază, când va sosi la Cluj o delegaţie din Grecia, condusă de mitropolitul Panteleimon al Veriei. Ierarhul şi cei care îl însoţesc vor aduce la Cluj un fragment din crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, care va fi expusă, începând de vineri seară, într-un baldachin special amenajat în faţa catedralei mitropolitane ortodoxe din Piaţa Avram Iancu. "Crucea va rămâne la catedrală până luni la prânz. Dacă vor fi foarte mulţi doritori, va putea rămâne pentru închinare şi noaptea, dacă nu, va fi dusă înăuntru", a precizat purtătorul de cuvânt al mitropoliei clujene, preotul Bogdan Ivanov.

Conform acestuia, relicva este una dintre cele care se păstrează pe teritoriul Greciei, a căror autenticitate este atestată. Amintimcă în toamna anului trecut, când la Cluj au fost aduse, tot din Grecia, moaşte ale mai multor sfinţi, peste 10.000 de persoane au venit la catedrala ortodoxă clujeană pentru închinare. Delegaţia greacă va vizita între 20 şi 24 martie mănăstiri din judeţul Cluj şi va participa la concertul anual al Fundaţiei Mitropolitul Bartolomeu, ce va fi organizat sâmbătă, de la ora 17:00, în sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai. Protagoniştii concertului respectiv vor fi Cvartetul Transilvan, respectiv corala Psalmodia Transylvanica, condusă de profesorul Vasile Stanciu. În introducere va susţine o conferinţă Teodor Baconschi.

Principalul eveniment cu ocazia hramului mitropoliei clujene va avea loc duminică, de Buna Vestire. Începând cu ora 09:30, cinci ierarhi, în frunte cu mitropoliţii Andrei, al Clujului, şi Panteleimon, al Veriei, vor oficia Liturghia arhierească, iar la ora 12:15 se va porni în procesiune spre Calea Turzii. Pe terenul din vecinătatea Liceului de Coregrafie va fi pusă piatra de temelie a centrului misionar Sfântul Apostol Andrei. Centrul respectiv va include sedii pentru cele două protopopiate ortodoxe din Cluj-Napoca, respectiv pentru Asociaţia Femeilor Ortodoxe şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Cluj-Napoca şi o sală de conferinţe.

Pe o parte din teren, atribuit gratuit de Consiliul Judeţean Cluj, urmează să fie ridicată o sală de sport. "Printr-o succesiune de evenimente care au avut loc de Buna Vestire s-a impus de la sine acest hram, pentru a marca unitatea spirituală a mitropoliei. Nu este un hram demonstrativ, precum la Oradea (unde catedrala episcopală urmează să aibă un al doilea hram, Sfântul Andrei Şaguna, mitropolitul Transilvaniei - n. red.)", a punctat teologul clujean Radu Preda. Evenimentele prilejuite de hramul mitropoliei clujene se vor încheia luni, când delegaţia greacă va vizita muzeul Mitropoliei Clujului, după care la prânz va pleca de pe aeroportul clujean.

Dezlegare la peşte de Buna Vestire

Alături de Duminica Floriilor, Buna Vestire reprezintă una din cele două zile de pe parcursul Postului Paştilor în care, alături de untdelemn şi vin, se face dezlegare la peşte. De Buna Vestire a fost întronizat, în 2006, primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei Crişanei şi Maramureşului, Bartolomeu Anania. După decesul lui, cinci ani mai târziu, tot în 25 martie, a fost instalat actualul mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ.

 

Comenteaza