Un nou festival în județul Cluj, la sfârșitul săptămânii. Ce au pregătit organizatorii

Un nou festival în județul Cluj, la sfârșitul săptămânii. Ce au pregătit organizatorii
| Foto: Facebook.com/cjcluj

În satul clujean Bociu, situat la poalele Vlădesei, localitate ce păstrează urmele puternicei comunități de geamgii care exista aici odinioară, va avea loc, în perioada 27-28 iulie 2024, Festivalul Geamgiilor.

Conform reprezentanților CJCPCT Cluj, acest eveniment celebrează tradițiile și meșteșugurile locale, păstrate cu grijă de comunitatea de geamgii.

Programul Festivalului:
Sâmbătă, 27 iulie:
Ora 17:00: Deschiderea festivalului cu un spectacol folcloric, intitulat „Tradiții clujene la Festivalul Geamgiilor”.
Duminică, 28 iulie:
Ora 13:00: Parada portului popular, unde veți putea admira frumusețea costumelor tradiționale.
Ora 14:00: Spectacol folcloric susținut de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj, dirijată de Tudor Căucean, cu participarea mai multor artiști.

Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Mărgău, Parohia Ortodoxă Bociu și Parohia Greco-Catolică Bociu.

Meseria de geamgiu, odinioară itinerantă, a lăsat o amprentă puternică asupra comunității din Bociu. Geamgiii călătoreau din sat spre marile orașe, cărând în spate tolba cu sticle și schimbând geamurile sparte ale clienților. Astăzi, tradiția este păstrată de familiile care se întorc în sat de sărbători și transmit mai departe meșteșugul și limbajul gumuțesc, un element de identitate locală.

În acest an, geamgiul Ioan Goga a fost desemnat Tezaur Uman Viu de Ministerul Culturii, în cadrul Programului TEZAURE UMANE VII.

Comenteaza