Un nou protest la Cluj. Codul Penal NU E Codul Penalilor

Un nou protest la Cluj. Codul Penal NU E Codul Penalilor

Clujenii sunt chemaţi în stradă, duminică, pentru a protesta împotriva tuturor măsurilor propuse/adoptate cu dedicație pentru infractori. 

Coaliția de la putere continuă să își arate sfidarea și intenționează să realizeze modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Amendamentele propuse tind la favorizarea infractorilor, sunt inoportune și chiar dăunătoare societății ca și întreg. 

Câteva din modificările discutate sunt urmatoarele: 

1. Emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative nu constituie infracţiunea de ajutor dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsurii privative de libertate.

2. Pentru a scăpa de pedeapsă, mituitorul sau făptuitorul trebuie să denunţe fapta în cel mult 6 luni de la data săvârşirii acesteia şi înainte de a începe urmărirea penală.

3. Declaraţiile publice făcute de autorităţile publice sau funcţionari publici prin care, înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, o persoană este considerată vinovată se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

4. În cursul urmăririi penale sau al judecăţii pot fi comunicate public informaţii doar dacă acestea justifică un interes public, iar suspecţii nu pot fi prezentaţi cu cătuşe sau alte mijloace de imobilizare de natură a induce în percepţia publică faptul că ar fi vinovaţi de săvârşirea unor infracţiuni.

5. Suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricărui act de urmărire penală sau la orice audiere, la solicitarea acestuia. Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore.

6. Datele obţinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală şi pentru care a fost autorizată percheziţia în acea cauză se şterg definitiv din copiile efectuate şi nu pot fi folosite în alte cauze penale şi pentru dovedirea altor fapte, pentru care nu există mandat de percheziţie. 

7. Se vrea modificarea definiției grupului infracțional organizat, în sensul adăugării unor noi condiții. 

Ieșim din nou pentru a protesta împotriva acestor schimbări menite să îngreuneze procesul penal și să protejeze infractorii. Nu vrem măsuri care să încurajeze comiterea faptelor ce intră sub incidența legilor penale, nu vrem închisoare la fără frecvență.  Vrem o legislație coerentă și corectă și reprezentanți care lucrează în interesul nostru, al tuturor. 

Protestatarii se vor întâlni, la ora 18.00,  în fața sediului PSD, de pe Bulevardul Eroilor. 

loading...
Comenteaza