Un profesor clujean de drept fiscal, la Curtea Constituţională
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:15
- Eveniment
- Ascultă știrea

Numirea lui Minea la Curtea Constituţională (CC) a surprins mulţi jurişti de prestigiu din Cluj. Fostul decan al Facultăţii de Drept, Liviu Pop, spune că un specialist în drept fiscal nu este potrivit la CC, unde este nevoie de oameni “cu acoperire mare în drept”. Preşedintele Curţii de Apel Cluj, Valentin Mitea, nu cunoaşte activitatea profesorului Ştefan Minea.
Clujeanul Ştefan Mircea Minea, profesor la Facultatea de Drept a Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB), susţinut de PDL, a fost desemnat judecător la CC, după o şedinţă cu scandal a plenului Camerei Deputaţilor. Aceasta deoarece săptămâna trecută, în urma votului, a fost nominalizat ca judecător la CC fostul preşedinte al acestui for din perioada 2000-2004, Valer Dorneanu, susţinut de PSD.
Grupul PDL-UDMR şi al independenţilor a refuzat însă să accepte rezultatul votului iniţial. Ştefan Minea, propus de PDL, a câştigat în urmă cu două zile postul, la distanţă de 168 de voturi de contracandidatul Valer Dorneanu, care a primit un singur vot din cauză că deputaţii PNL au părăsit sala de şedinţe, iar deputaţii PSD nu au participat la vot, în semn de protest faţă de anularea primului vot.
Postul pe care îl ocupă Minea la CC a fost eliberat în urma unei pensionări.
Mircea Minea, în vârstă de 60 de ani, este şeful Catedrei de drept public din cadrul Facultăţii de Drept a UBB şi titularul cursurilor “Dreptul finanţelor publice”, “Drept financiar internaţional”, “Drept fiscal european”, “Obligaţii fiscale ale societăţilor comerciale”. Pe aceleaşi domenii este autor sau coautor la 12 cărţi. Contactat telefonic, de ZIUA de CLUJ, Minea a refuzat să comenteze nominalizarea sa.
“Nu am ce să comentez. Sunt foarte ocupat”, a declarat acesta. Minea a fost prodecanul Facultăţii de Drept până în 2004, pe perioada în care decan era profesorul Liviu Pop, actualmente şeful Catedrei de drept privat. Acesta spune că Minea este “un băiat de treabă, de caracter”, dar că nu este alegerea potrivită pentru CC.
“Partidul care îşi alege judecătorii la CC trebuie să-i propună pe cei mai buni oameni din domeniu, constituţionalişti. El (Minea – n. red.) este profesor de drept fiscal. Cred că această instituţie (CC – n. red.) trebuie să fie alcătuită din oameni de care e nevoie acolo din punct de vedere al specializării, cu mare deschidere în drept. E prea îngustă specializarea lui (Minea – n. red.)”, a declarat profesorul Liviu Pop. Acesta este de părere că trebuia adus un suflu tânăr Curţii Constituţionale, iar un exemplu pe care îl dă este lectorul universitar şi avocat Marius Harosa.
Avocatul Marius Harosa consideră însă că “dintre cei propuşi pentru CC Minea e cea mai bună alegere”. “Trecând peste partea că a fost propus de partid, Mircea Minea este un profesionist, un profesor de drept foarte bun. Minea îi mai ţinea cursurile profesorului Ion Deleanu, când acesta era la Bucureşti. Ca jurist, bag mâna în foc pentru el (Minea – n. red.)”, a spus Harosa.
Un alt profesor de la Facultatea de Drept, care este şi preşedintele Curţii de Apel Cluj, judecător Valentin Mitea, spune că nu poate face comentarii despre numirea lui Minea pentru că nu-l cunoaşte. “Nu am interacţionat profesional. Domnul Minea are grad de profesor, deci ar trebui să se descurce la CC”, a spus Mitea.
Soţia lui Minea predă la Ştiinţe Politice
Ştefan Mircea Minea s-a recăsătorit la vârsta de 50 de ani cu o fostă secretară de la Facultatea de Drept, Elena Potcoavă, atunci în vârstă de 38 de ani. Elena Minea (fostă Potcoavă) este acum lector universitar şi predă un curs la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a UBB, cunoscută ca un fief al profesorilor membri sau simpatizanţi PDL.
Sursele ZIUA de CLUJ spun că Minea a ajuns în grupul de interese al partidului prin intermediul soţiei sale şi că este un simpatizant înfocat al lui Traian Băsescu. Minea a depus aseară jurământul în faţa preşedintelui,
la Cotroceni.