Un student străin şi-a înşelat profesoara care l-a salvat de la exmatriculare

Un student străin şi-a înşelat profesoara care l-a salvat de la exmatriculare
Medicul neurolog Renata Kovacs, l-a ajutat pe un student străin să îşi plătească taxa de şcolarizare la timp şi să scape de exmatriculare. Drept răsplată, clujeanca încearcă de peste doi ani să-şi recupereze banii daţi cu împrumut.

Studentul Anwer Issa Aladwan, cetăţean iordanian care învaţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca, a fost împrumutat cu suma de 1.200 de euro de către profesoara sa, Kovacs Renata, pentru a-şi plăti, la limita exmatriculării, taxa de şcolarizare.

„Am predat Semiologie studenţilor din anul III, la Facultatea de Medicină. Aşa l-am cunoscut pe Anwer Issa Aladwan. Omul avea o problemă, urma să fie exmatriculat dacă nu îşi plătea a doua rată, şi l-am împrumutat, cu acte semnate la notar. Asta se întâmpla în primăvara anului 2010. Studentul mi-a promis că îmi înapoiază banii în două săptămâni", a povestit Kovacs Renata.

Iordanianul i-a returnat suma de 400 de euro, după care nu a mai fost de găsit, spune clujeanca. „Nu a mai putut fi contactat, am terminat şi de predat la anul respectiv, aşa că am apelat la un avocat, care mi-a spus că, având un contract încheiat la notar nu mai trebuie să deschid proces, ci să merg direct la un executor judecătoresc", a relatat femeia. Aceasta spune că a apelat la executorul Adam Dragoş, care i-a zis că încearcă să îl găsească pe studentul dator. Întrucât executorul nu a reuşit să recupereze banii de la iordanian, Kovacs a cerut ajutorul poliţiei. „La Secţia 4, unde m-am dus, mi s-a spus că nu pot face plângere penală pentru aşa ceva. Până la urmă, avocata a făcut o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, pentru abuz de încredere. Dosarul e în cercetare, la Secţia 3", a spus clujeanca. Executorul judecătoresc Adam Dragoş nu a putut fi contactat telefonic pentru a explica ce anume a îngreunat găsirea datornicului şi recuperarea banilor.
Anwer Issa Aladwan, care îşi dă examenul de licenţă în această săptămână, urmând să părăsească România, nu a putut fi găsit pentru că îşi schimba frecvent locuinţa. „Este chiriaş, aşa că a fost greu să îi dau de urmă. Nici decanatul UMF nu a vrut să dea curs cererii mele, prin care solicitam să nu îi elibereze diploma până nu îmi înapoiază banii. Au spus că studentul nu a avut nici o problemă cu UMF, că e o chestiune care nu îi priveşte", a explicat Kovacs. Clujeanca a aflat că poliţistul care se ocupă de dosarul ei este în concediu până în octombrie, situaţie care nu face decât să îl avantajeze pe iordanian, având în vedere că zilele acestea îşi va finaliza studiile, iar apoi va pleca din ţară. „Am fost la poliţie şi le-am explicat situaţia, şi au desemnat pe altcineva să se ocupe de cercetări. Având în vedere că studentul are examene, poate fi depistat foarte uşor acum", a încheiat Kovacs. Ea a ajuns să regrete că a făcut un gest de prietenie faţă de studentul străin şi spune că a fost prea încrezătoare că un contract încheiat la notar i-ar asigura restituirea împrumutului. „De doi ani mă plimb ba la executor, ba la poliţie, ba la avocat ca să recuperez acei bani. Am vrut să fac un bine şi am ajuns să pierd timp şi nervi", a concluzionat medicul.

5.000 de euro este taxa anuală la UMF pentru cetăţenii din afara spaţiului UE.

 

Comenteaza