Un ucigaş din culpă şi-a abandonat victima în stradă
- Scris de Nicoleta Nap
- 15 Ian 2012, 22:38
- Eveniment
- Ascultă știrea

În noaptea de 11/12 august 2011 mai mulţi tineri din localitatea sălăjeană Almaşu, între care şi Istvan Fazekas, au ieşit la cârciuma din sat să se răcorească la o bere, după o zi de muncă. Fazekas le-a spus prietenilor săi că e obosit şi că s-ar duce acasă. Atunci, fraţii Merca l-au trimis să se culce în maşina lor, parcată în faţa barului, asigurându-l că îl vor duce ei.
"Erau doi fraţi la masă, alături de Istvan. Unul dintre ei avea permis, însă proprietarul maşinii era tânărul fără permis, Remus Merca. Istvan s-a dus la maşină şi s-a culcat pe bancheta din spate", povesteşte unchiul victimei, Andrei Nemeş Kurucz. După o vreme, Merca a plecat de la bar, însoţit de o tânără din sat, pe care a vrut să o ducă acasă. "Fata a declarat că Fazekas dormea pe bancheta din spate, iar Merca se afla la volan. Merca a dus fata acasă, a lăsat-o în faţa locuinţei, iar tânăra a declarat ulterior că a văzut cum băiatul de 20 de ani a demarat în trombă", a spus Kurucz. După câteva sute de metri, maşina a intrat într-un stâlp, iar în urma impactului Fazekas a fost grav rănit. Şoferul a scăpat cu leziuni minore.
Rudele lui Fazekas spun că, după producerea accidentului, la faţa locului au ajuns tinerii care petrecuseră împreună cu victima la bar, întrucât au auzit bubuitura produsă de impactul dintre maşină şi stâlp. "L-au scos pe Istvan din maşină, trăgându-l afară de pe bancheta din spate, prin uşa din dreapta faţă. Băiatul încă trăia, am aflat ulterior. L-au descălţat şi au pus un pantof sub pedale, să pară că el a condus maşina. L-au lăsat acolo, pe marginea şoselei, în praf, şi lui Merca i-au spus să plece acasă, ceea ce a şi făcut. Între timp, după ce au făcut manevrele astea, au chemat o ambulanţă, care a ajuns cam la 40 de minute după producerea accidentului. Nepotul meu era deja mort. Imaginaţi-vă că au stat şi s-au uitat la el cum agonizează! În plus, l-au târât afară din maşină, în starea gravă în care era. Dacă erau oameni, poate nepotul meu trăia şi acum", a povestit Kurucz, pentru ZIUA de CLUJ.
Între timp, la locul accidentului au ajuns şi poliţiştii din comună. Tinerii au declarat că Fazekas a luat maşina şi a mers singur. Oamenii legii i-au lăsat pe băieţi să plece spre casele lor, urmând ca a doua zi să continue audierile. Dimineaţa a apărut un martor surpriză, o femeie din localitate care l-a văzut pe Merca plecând spre casă, plin de sânge pe faţă, în noaptea accidentului. După ce femeia a dat declaraţii la Poliţia Almaşu, oamenii legii au ajuns acasă la Merca. Acesta a fost dus la sediul poliţiei, unde a fost audiat două ore, dar nu a vrut să-şi recunoască vinovăţia, deşi la domiciliul său a fost găsit tricoul pătat de sânge şi ars de airbag pe care îl purtase în noaptea accidentului. Poliţiştii au observat rănile superficiale de pe faţa tânărului.
Transferat la poliţia din Zalău, după încă o oră de audieri Merca a recunoscut că este autorul accidentului. A fost reţinut pentru 24 de ore, iar ulterior, prezentat în faţa Judecătoriei Zalău, cu propunere de arestare preventivă, dar instanţa l-a lăsat în libertate. Abia după recursul de la Tribunalul Sălaj a fost arestat pentru 29 de zile. În schimb, tinerii care au dat declaraţii mincinoase, între care se afla şi fratele lui Remus Merca, au scăpat. Ulterior, măsura arestării preventive dispusă pe numele lui Remus Merca a fost verificată de două ori de Judecătoria Zalău, şi de fiecare dată a revocat-o, spun rudele lui Fazekas. Pe de altă parte, la recursuri, Tribunalul Sălaj l-a trimis înapoi după gratii. Merca a stat patru luni în arest, iar după un proces pe procedură simplificată, Judecătoria Zalău i-a dat o pedeapsă de 2,7 ani de închisoare, cu suspendare. Astfel, Merca a primit 1,6 ani pentru conducere fără permis, 2 ani pentru părăsirea locului accidentului şi 2,4 ani pentru ucidere din culpă. Contopite, pedepsele au ajuns la 2,7 ani. Din 9 ianuarie Merca este liber.
Profund afectaţi de tragedie, mama şi fratele lui Fazekas au făcut recurs la Curtea de Apel Cluj. "Raportată la concursul de infracţiuni, pedeapsa este uşoară. Am depus concluzii scrise, că instanţa trebuie să facă o diferenţiere între un accident din culpă clasic şi acest tip de incident. Faptele ar fi necesitat o pedeapsă cu executare. Nu i s-a reţinut nici infracţiunea de conducere sub influenţa alcoolului. Este adevărat că i s-au luat probe biologice după 13 ore de la producerea accidentului, dar în declaraţii a recunoscut că a consumat trei-patru beri", a spus avocatul Mihai Baltaga Zinon, care reprezintă familia Fazekas. "Unica speranţă este la instanţa clujeană. O reparaţie morală ar fi pentru ei ca autorul accidentului să primească o pedeapsă cu executare. La Cluj optica e foarte diferită de Sălaj. Aici se dau pedepse cu executare şi pentru conducere sub influenţa alcoolului. Cu atât mai mult, cazul nostru este mult mai complex, iar faptele au o conotaţie morală puternică", a încheiat avocatul.
Ucigaşi trimişi după gratii
Cazuri asemănătoare, judecate la Cluj, s-au finalizat cu pedepse cu executare. Gabriel Hilote, care a curmat viaţa unei familii întregi intrând cu un Porsche Cayenne într-un autoturism care circula reglamentar, a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la cinci ani de închisoare, cu executare. Acesta a fost acuzat de ucidere din culpă, conducere sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului. Horaţiu Tonea a fost condamnat de Curtea de Apel la 4,6 ani de închisoare, pentru ucidere din culpă. Aflat la volanul bolidului său BMW, el a lovit mortal, pe trecerea de pietoni, un tânăr de 23 de ani. În sarcina lui s-au reţinut aceleaşi trei infracţiuni.