Un violonist pilot cântă pentru copiii cu handicap mintal sever
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Mai 2013, 17:30
- Eveniment
- Ascultă știrea
Programul concertului va fi alcătuit din lucrări ce au ca temă iubirea, ale unor compozitori celebri, reprezentaţia fiind organizată în beneficiul care învaţă în centrul "Hans Spalinger" din Cluj-Napoca.
„Asociația Hans Spalinger școlarizează copii cu handicap mintal sever prin alternativa educațională de pedagogie curativă, în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă. Scopul nostru este ca și acești copii, cărora până nu de mult nimeni nu le dădea nicio șansă, mulți dintre ei orfani, să aibă alături oameni pe care să îi considere prieteni, să aibă dreptul la educație, să poată să își atingă fiecare propriul potențial", menţionează Ovidiu Damian, director executiv AHS.
Din programul concertului fac parte lucrări ale unor compozitori foarte cunoscuţi precum Ludwig van Beethoven, Piotr Ilici Ceaikovski sau Fritz Kreisler, respectiv piese inedite de pe coloana sonoră a unor filme ca „Lista lui Schindler" sau „Parfum de femeie".
Protagoniştii concertului vor fi Cristian Mandu, violinist, absolvent de conservator în SUA, care lucrează în prezent ca pilot de avion la o linie comercială din Cluj şi Ioana Mândrescu, pianistă care a efectuat studii muzicale în Franţa.
„Am ales ca temă a concertului din acest an «Călătorie în lumea dragostei», pentru că de atenție și de afecțiune au nevoie în primul rând copiii aflați în grija terapeuților Asociației Hans Spalinger. M-au impresionat atunci când i-am cunoscut: chiar dacă pentru bolile lor nu există vindecare, ei reușesc în fiecare zi să facă mici pași spre o viață mai independentă și, în tot acest timp, să fie fericiți", arată violonistul Cristian Mandu.
Asociația „Hans Spalinger" din Cluj-Napoca oferă planuri personalizate de intervenție, școlarizare și exerciții de recuperare fizică pentru copii cu handicap mintal sever și/sau asociat. "Activitățile sunt esențiale pentru ca acești copii să aibă o șansă la dezvoltare, dar în același timp sunt mult mai costisitoare decât cele ale unei școli obișnuite: este nevoie de un profesor la fiecare patru copii, spații generoase și rechizite speciale", arată reprezentanţii asociaţiei.
Biletele de intrare la concertul de sâmbătă, 1 iunie, ora 19, de la Muzeul de Artă Cluj, costă 10 lei, iar la faţa locului se pot face donaţii suplimentare.