Unde călătoresc clujenii de sărbătorile de iarnă

Unde călătoresc clujenii de sărbătorile de iarnă
Cei care s-au plictisit de sarmale, caltaboşi cozonaci şi de forfota sărbătorilor tradiţionale româneşti au la dispoziţie destinaţii speciale în străinătate la sfârşit de an, care de care mai exotice.
Unele agenţii turistice au cereri mai mari decât în 2009 pentru excursii în această perioadă, de la Egipt la Israel, croaziere pe Mediterana sau Crăciun la Veneţia, în timp ce altele resimt urmările instabilităţii economice ce-i determină pe clujeni să renunţe la concedii scumpe.

Vacanţe la târguri de Crăciun din mari capitale europene, shopping la Viena, dar şi excursii în Egipt, Tunisia sau Ungaria se află în topul celor mai apreciate destinaţii ale Agenţiei Linea Blu. “Cererile sunt în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Avem întotdeauna oferte speciale, însă preţurile depind de tarifele transportatorilor cu care lucrăm”, a declarat Gabriela Niţă, director executiv al agenţiei.

Între ofertele lunii decembrie se numără trei nopţi în Austria cu 443 de euro, excursii în Piaţa de Crăciun de la Viena cu 149 de euro - patru zile, shopping la Viena la 160 de euro pentru patru zile, o ofertă numită “Cele mai frumoase pieţe de Crăciun”, ce include vizite la Rottenburg, München, Salzburg, Viena şi Innsbruck la 299 de euro pentru un circuit de şapte zile. Un sejur în Egipt costă între 229 de euro pentru cazare de şapte nopţi la Hurghada şi 469 de euro pentru şapte nopţi la Hurghada şi Sharm el Sheikh. Pentru şapte nopţi în Tunisia se plătesc de la 359 de euro, iar la Disney on Ice, în Ungaria, se achită tarife de la 79 de euro pentru cazare de 4 stele, cu mic dejun inclus. Toate călătoriile sunt cu autocarul.

“Cea mai căutată destinaţie din acest sezon este Austria, iar clujenii care nu agreează schiatul au preferat destinaţii mai calde, mai ales Dubai şi Egipt, spre care se pleacă însă din Bucureşti”, a precizat Adrian Vădan, reprezentant al firmei Eximtur. Tarifele pachetelor pentru Austria variază între 293 şi 3.000 de euro de persoană pentru circa o săptămână. “Anul trecut am avut scăderi şi de data asta, pentru că am observat că nu a trecut criza, am început promovarea ofertelor pentru decembrie ceva mai devreme. Rezultatul este că ne cererea s-a menţinut la acelaşi nivel cu cea din 2009”, a explicat Vădan.

Agenţiile Calibra au avut numeroase solicitări din partea clujenilor pentru vacanţe de iarnă în Egipt, Israel, Austria, Cipru şi Ungaria. “Avem câteva persoane care au solicitat excursii individuale la Veneţia. Pentru Egipt am fost nevoiţi să suplimentăm numărul de locuri”, a afirmat Martin Bikfalvi, director general al acestor agenţii. Tarifele variază de la 99 de euro pentru un Revelion în Ungaria la 485 - 1.300 de euro pentru unul în Egipt, acestea din urmă cu ultra all inclusive la hotel de 5 stele.

“Faţă de 2009 avem o scădere de 15-16%. Cauzele ar fi multe, de la faptul că la noi criza nu dă semne de retragere la măsurile anticriză despre care se tot vorbeşte, dar nu se pun în aplicare şi îi sperie pe oameni. Un studiu ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) spune că 80% din români nu mai pleacă de acasă de sărbătorile de iarnă”, a explicat Bikfalvi. O altă cauză a împuţinării turiştilor ar fi concedierile şi tăierile de salarii, mai ales la bugetari. “Angajaţii la stat aveau salarii mari, un mediu de lucru stabil şi mereu îşi programau concedii consistente la final de an, ceea ce nu prea se mai întâmplă acum”, a spus directorul Calibra.

Din ce în ce mai mulţi clujeni pleacă în croaziere

Vacanţele de iarnă constând din croaziere în Insulele Canare şi Maroc sunt cele mai solicitate în acest an, la Office Travel, după cum a precizat Casiana Băsea, director de dezvoltare în cadrul agenţiei clujene. “Stăm mai bine ca anul trecut în materie de cereri. Avem şi oferte bune, de exemplu de 380 de euro de persoană pentru 11 nopţi cu zbor inclus pentru Crăciun. Am avut pe puţin 40 de solicitări pentru acestea”, a declarat directoarea. “Pentru Revelion avem, de asemenea, oferte de la 600 de euro cu zbor inclus pentru croaziere pe Mediterana de Vest. Vasul este din 2008 şi condiţiile, de 5 stele”, a mai spus Casiana Băsea.

Comenteaza