Unde se deplasează cel mai mult românii în pandemie? La mall. Hartă interactivă a mobilităţii creată de UBB Cluj

Unde se deplasează cel mai mult românii în pandemie? La mall. Hartă interactivă a mobilităţii creată de UBB Cluj

Facultatea de Științe Economice de la Universitatea Babeș-Bolyai (FSEGA-UBB) din Cluj a creat o hartă interactivă care arată, în timp real, unde se deplasează cel mai mult oamenii în fiecare zi.

Harta moblităţii creată de FSEGA arată că românii respectă și nu prea restricțiile împotriva Covid-19. Cele mai multe deplasări le-au făcut tot la mall. Iar frecvenţa acestora nu este departe de cea de dinainte de pandemie. Specialiștii nu au făcut decât să interpreteze datele transmise de Google pe baza localizării făcute de telefoanele cu sistem de operare Android. Platforma poate fi accesată de pe orice calculator.

Conform platformei UBB, oamenii profită că aceste centre comerciale au rămas dechise, iar mersul la mall rămâne printre activitățile preferate ale românilor. Totuşi, se pare că în oraşele mari oamenii au înţeles că trebuie să respecte mult mai stringent măsurile de pandemie, nivelul de reducere a mobilității în raport cu ce se întâmpla anul trecut fiind mult mai mare decât în alte zone. 

„În zonele Cluj, Timișoara, București, Brașov, nivelul de reducere a mobilității în raport cu ce se întâmpla anul trecut este mult mai mare decât în altele. Practic, populația în aceste zone a înțeles că trebuie să respecte mult mai stringent măsurile de pandemie și a răspuns ca atare.

Ansamblul măsurilor care se iau la nivel guvernamental ar trebui gândite pentru regiuni, pentru o abordare regională sau chiar locală, mai degrabă decât o abordare la nivel național”, a declarat, pentru Digi24, Răzvan Mustață, decanul FSEGA.

Comenteaza