Unirea digitalizată. Documente de valoare uriaşă

Unirea digitalizată. Documente de valoare uriaşă
Cum va sărbători Clujul 100 de ani de la Marea Unire.

Primăria clujeană caută să întâmpine cu o serie de evenimente culturale şi artistice aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Emil Boc a declarat deja că va fi un an plin de manifestări la clădirea Casino, la BT Arena şi în centrul oraşului, iar toate acestea vor fi dedicate Unirii de la 1 Decembrie 1918. Una dintre ideile apărute în cadrul municipalităţii este realizarea unei expoziţii care să reflecte participarea Clujului în evenimentele de la Alba Iulia.

„BCU se ocupă de digitalizarea documentelor pe care le avem de la Marea Unire. Va fi un lucru extraordinar pentru elevi, pentru cetăţeni să vadă aceste elemente. Ne pregătim să întâmpinăm cu respect şi patriotism de bună calitate sărbătoarea Marii Uniri, pentru că doar împreună putem fi puternici şi în ţară, şi în Uniunea Europeană", a spus Emil Boc.

Documentele vor fi expuse în Sala de sticlă a Primăriei, acolo unde au loc şedinţele de consiliu local şi dezbaterile publice. Nu doar Biblioteca Centrală Universitară a fost invitată în acest proiect, ci şi Universitatea Babeş-Bolyai, respectiv Arhivele Naţionale.

Am vorbit cu Valentin Orga, directorul BCU. „Am pus la dispoziţia Primăriei tot ce avem aici. Sunt circa 15 documente, dar nu neapărat toate vor fi incluse în expoziţie. Avem, de exemplu, primul ziar editat la Cluj la acea vreme; este un număr ocazional „Clujul", apărut la numai câteva zile după evenimentele de la Alba Iulia. Apoi avem unele dintre fotografiile lui Samoilă Mârza, de la Marea Unire; reproducerile pe care le avem sunt printre cele mai bune. Vom expune scrisoarea trimisă de la Iaşi de Nicolae Bălan, cel care va ajunge apoi episcop de Cluj; în noiembrie, Bălan îi trimitea o scrisoare în Transilvania lui Vasile Goldiş şi îi cerea să se facă tot ce se poate pentru grăbirea organizării Marii Adunăru Naţionale şi asigurarea participării unui număr cât mai mare de delegaţi. Mai sunt nişte fotografii cu cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu, citind proclamaţia în mulţime, cu protopopul Ilie Dăianu, unul dintre liderii clujenilor, cu avocatul Amos Frâncu, apărătorul moţilor. Avem şi credenţialul lui Alexandru Borza, ales să îi reprezinte pe blăjeni la Marea Adunare Naţională, dar al cărui nume se leagă după 1919 de Cluj. Desigur, vom pune la dispoziţie reproducerea proclamaţiei de la Alba Iulia şi rezoluţia semnată de conducătorii românilor", a spus Valentin Orga.

 

Comenteaza