Universităţile nu sunt pregătite pentru ordinul MECTS cu privire la admiterea în facultate VIDEO

Universităţile nu sunt pregătite pentru ordinul MECTS cu privire la admiterea în facultate VIDEO
Se modifică regulile de admitere la facultate, iar multe universităţi i-au transmis deja ministrului Cătălin Baba că ordinul său este imposibil de pus în practică. Noile probe scrise sau orale cerute de Baba ar trebui anunţate cu 6 luni înainte de admitere şi nu mai este timp, spune unul dintre rectorii clujeni. În schimb, liceenii se bucură că nu se mai iau în considerare mediile din clasele 9-12 şi că astfel se pot concentra pe materiile de la Bacalaureat.

Până acum multe facultăţi din ţară selectau studenţii în baza mediilor de liceu sau de la bacalaureat. Ministrul Cătălin Baba a venit însă cu o altă viziune: el cere ca universităţile să organizeze examene de admitere, urmând să fie luate în calcul doar notele sau media de la bacalaureat. Universităţile sunt ferme: modificarea nu poate fi aplicată de anul acesta.

"Regulametul nou prevede ca se pot introduce si probe scrisesi orale si regulamentul spune ca trebie anuntate cu cel putin 6 luni avand in vedere ca admiterea este deja in iulie, considerăm că pentru aceasta este lucru este suficient sa luam in considerare doar nota de la bacalaureat,e suficient", a spus Doru Pamfil, rector USAMV Cluj.

Numărul universităţilor din ţară care sunt nemulţumite de modificarea impusă de ministru este foarte mare. În schimb, liceenii sunt satisfacuţi, chiar dacă sunt de acord că ordinul ministrului îi va demotiva.

"Elevii vor reacţiona in timp în mod normal, vor învăţa în continuare pe mai departe acele lucruri care cosideră că sunt interesante pentru viaţa lor şi le vor ocoli pe celelalte", spune Constantin Corega, director liceu

Universităţile trebuie să afişeze în 2 aprilie schimbările pe care le vor opera la admiterea din vara acestui an.

Reporter: Ana Maria Nedelea
Imagine: Cristian Rus

 

Comenteaza