Unul dintre suspecţii jafului de la BT a vrut să se facă poliţist

Unul dintre suspecţii jafului de la BT a vrut să se facă poliţist
Andrei Hosu a vrut să se facă poliţist la o lună după jaf, dar nu a corespuns din punct de vedere fizic.
Andrei Hosu, unul dintre inculpaţii din dosarul “Jaf la BT”, a vrut să se angajeze în poliţie în martie 2009, la o lună după ce banca a fost prădată. Tocmai din cauza înălţimii i-a fost respinsă angajarea, deoarece pentru a lucra în poliţie condiţia este să ai minim 1,75 metri, or Hosu măsoară doar 1,72 metri.

Expertiza SRI a imaginilor cu jaful de la BT, favorabilă inculpaţilor
La dosarul jafului de la Banca Transilvania a ajuns constatarea tehnico-ştiinţifică a Institutului de Tehnologii Avansate din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI) asupra imaginilor surprinse de camerele de supraveghere. Dacă în cazul unuia dintre cei doi suspecţi, diferenţa de înălţime dintre expertiză şi realitate se încadrează în marja de eroare, în cazul celuilalt diferenţa este de 6 centimetri. De asemenea, analiza pantofilor atacatorilor relevă o cu totul altă diferenţă de mărime la picior între cei doi decât cea din realitate.

Potrivit constatării tehnico-ştiinţifice a SRI, ”persoana 1” de pe imaginile surprinse de camerele video din incinta băncii, care se presupune că ar fi Andrei Hosu, are înălţimea de 1,74 metri, cu o marjă de eroare de 2,5 centimetri. Conform unei măsurători efectuate când Hosu a vrut să se angajeze în poliţie, în martie 2009, la o lună după jaful de la bancă, tânărul are 1,72 metri. Tocmai din cauza înălţimii i-a fost respinsă angajarea, deoarece pentru a lucra în poliţie condiţia este să ai minim 1,75 metri.

În cazul celei de-a doua persoane de pe imaginile din bancă, diferenţa dintre expertiză şi realitate este de şase centimetri. Astfel, “persoana 2”, cea care a intrat în casieria băncii şi care se presupune că ar fi Bogdan Baciu, are 1,84 metri, iar dintr-un certificat medical din 30 ianuarie 2009 reiese că tânărul are 1,78 metri. Certificatul este emis de Policlinica Sportivă, unde Baciu a fost consultat, fiind fotbalist. Pentru cea de-a doua persoană, expertiza dă o marjă de eroare de 1,68 centimetri. De asemenea, expertiza a analizat mărimea pantofilor celor doi autori ai jafului de la Banca Transilvania. Astfel, raportul SRI arată că “persoana 2” are o mărime la picior cu puţin mai mare decât prima persoană, care a rămas lângă paznicul băncii. Avocaţii celor doi inculpaţi susţin că în realitate Hosu are piciorul mai mare decât Baciu.

Cei doi tineri acuzaţi au avut termen la tribunal ieri, iar avocaţii au depus certificatul medical din care reiese înălţimea lui Baciu. Numai că instanţa a dispus să se efectueze o nouă măsurătoare la cabinetul medical al Penitenciarului Gherla, unde sunt închişi inculpaţii. Instanţa a audiat ieri ca martori alţi patru angajaţi ai agenţiei bancare jefuite, pe lângă cei audiaţi la termenele trecute. “Mi s-a părut că jaful a durat o eternitate, însă cred că în realitate a durat puţin”, a spus o femeie, care nu putut da detalii despre atacatori, motivând şocul de la momentul respectiv.

Familia Hosu a anunţat că oferă recompensă persoanelor care pot furniza informaţii ce ar duce la dovedirea nevinovăţiei celor doi tineri arestaţi şi la punerea sub acuzare a altor persoane. “Sunt gata să-mi dau apartamentul şi să stau în chirie, numai să-mi văd fiul în libertate şi să fie prinşi adevăraţii hoţi”, a spus Dana Hosu, mama lui Andrei Hosu. Amintim că agenţia din Mănăştur a Băncii Transilvania a fost jefuită de persoane înarmate în 13 februarie 2009, iar la începutul acestui an au fost arestaţi preventiv cei doi tineri de 20 de ani. Reprezentanţii băncii susţin că s-au furat circa 60.000 de euro.


Comenteaza