Urmăritorul atacatorilor de la BT contrazice localizările telefonice

Urmăritorul atacatorilor de la BT contrazice localizările telefonice
Jandarmul care a urmărit două persoane suspecte că ar fi jefuit agenţia BT din Mănăştur a indicat o direcţie de fugă diferită faţă de locaţiile în care au fost interceptaţi inculpaţii.
Instanţa Tribunalului Cluj i-a audiat ieri pe ultimii cinci martori care au fost în preajma agenţiei Băncii Transilvania (BT) din Mănăştur în momentul producerii jafului armat din 13 februarie 2009. Printre ei şi jandarmul Flaviu Cuc, singurul om care a avut iniţiativa să-i prindă pe hoţi. Instanţa a mai solicitat la termenul de ieri lămuriri de la Serviciul Român de Informaţii cu privire la expertiza asupra imaginilor video surprinse de camerele de supraveghere ale băncii.

Plutonierul Flaviu Cuc, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, a fost primul martor audiat ieri în sala de judecată. El a povestit ce s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 13 februarie 2009, când trecea pe lângă agenţia BT din cartierul Mănăştur, în care locuieşte. “Am văzut că a fost jefuită banca, m-am legitimat şi am discutat cu agentul de pază. M-am oferit să pornim după autorii jafului, pentru a-i reţine. Nu i-am văzut când au ieşit din bancă, dar am aflat că au luat-o prin gangul din dreapta”, a povestit Cuc. Acesta a precizat că a ajuns în dreptul unor garaje din spatele clădirii, când agentul de pază al băncii i-a spus că el trebuie să se întoarcă pe motiv că “şi-a părăsit postul”.

“Singur am continuat deplasarea printre garaje, pe strada Bucegi. Am văzut la vreo 80 de metri în faţa mea două persoane care mi-au atras atenţia că mergeau în pas grăbit. Au traversat strada Mehedinţi şi au mers pe lângă o ghenă de gunoi, printre blocurile cu 10 etaje. Fiind aproape întuneric şi nemaivăzând printre blocuri, am renunţat”, a spus jandarmul. Acesta a precizat că toată încercarea lui de a prinde hoţii a durat cam şase minute. Potrivit martorului, cele două persoane văzute de el erau de înălţimi diferite, atletice şi păreau tinere. “Aveau ceva pe cap, ca un fes”, a spus Cuc. În zona la care face referire jandarmul locuieşte Andrei Hosu, unul dintre suspecţii arestaţi.

Numai că raportul Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor (UTAI) privind localizările cartelelor telefonice folosite de cei doi inculpaţi, Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, arată că aceştia se aflau, după jaf, în direcţia opusă străzii Mehedinţi. Procurorii au menţionat că jaful a avut loc la ora 16:46. Potrivit raportului UTAI, în 13 februarie 2009 cartela telefonică utilizată de Hosu a primit un apel de tip voce la ora 16:59, în timp ce se afla în zona antenei de telefonie amplasată pe strada Parâng nr. 19. Aceasta este tot în Mănăştur, dar nu pe direcţia străzii Mehedinţi faţă de bancă. Potrivit UTAI, alte două apeluri recepţionate de Hosu, la orele 17:45 şi 17:51, în ziua spargerii, arată că se afla pe strada Bucegi nr. 17, zona din spatele băncii sparte unde locuieşte Bogdan Baciu. Cartela utilizată de Baciu a primit un singur apel de tip voce la ora 17:15, fiind localizată în zona unei antene de telefonie amplasată în comuna Gilău, către care se merge pe lângă strada Parâng, dar nu pe lângă Mehedinţi.

Lămuriri suplimentare de la SRI

Instanţa a primit ieri raportul Institutului de Medicină Legală (IML) Cluj cu privire la înălţimile celor doi inculpaţi. Astfel, potrivit IML, Hosu are 1,71 metri, iar Baciu 1,76. Judecătorul solicitase măsurătorile de la IML, după ce expertiza Serviciului Român de Informaţii (SRI) asupra imaginilor de pe camerele de supraveghere ale băncii a arătat că atacatorii au 1,74, respectiv 1,84 metri. Instanţa a solicitat de la SRI noi lămuriri cu privire la modul de calcul al înălţimilor, una dintre necunoscute fiind dacă a fost inclusă şi înălţimea tălpii pantofilor sau nu. Următorul termen în proces a fost stabilit pentru data de 4 ianuarie.

Comenteaza