Vacanţe pentru turiștii vaccinați. Dar ce facem cu copiii

Vacanţe pentru turiștii vaccinați. Dar ce facem cu copiii

Tot mai multe țări ridică restricțiile de călătorie pentru cei vaccinați, lumea se deschide iar călătoriilor. Însă cum vor putea merge în vacanțe familiile în care părinții vaccinați sunt însoțiți de copii, pentru aceștia din urmă neexistând încă un vaccin anti-COVID.

Până în prezent, niciun vaccin anti-COVID nu a fost aprobat a fi utilizat la copii. Încă se fac studii clinice pentru a se stabili dozajul necesar și incidența cu programele de vaccinare din copilărie.

Tot mai multe ţări se deschid călătorilor vaccinați. Mulţi amatori de călătorii sunt familii cu copii mici. Spre exemplu pe o cursă Animawings Cluj-Napoca Hurghada din această lună aproape jumătate dintre călători erau familii cu copii mici, până în 6 ani, chiar bebelaşi de câteva luni. Însă Egiptul este încă pe lista verde, iar vaccinul nu e obligatoriu pentru călătorie. Mai mult nu se cere carantină la revenirea în ţară.  

Totuşi, ţările din Europa care au deschis frontierele și au eliminat măsura de carantină pentru călătorii vaccinați încă nu au bătute în cuie măsurile care se aplica în situaţia familiilor cu copii mici. Majoritatea țărilor care au relaxat restricțiile de călătorie pentru turiștii vaccinați nu fac excepții pentru copiii nevaccinați. În condițiile în care multe ţări se confruntă cu pierderi catastrofale ale veniturilor din turism, ar putea încerca să atragă familiile în vacanță în această vară, arată o analiză publicată de digi24.ro. 

Deși politicile de vaccinare ar putea să nu dea posibilitatea copiilor de a călători în străinătate în această vară, familiile pot lua în considerare destinații precum Egipt, Maldive și Mexic, care sunt deschise tuturor - vaccinați sau nu.

Între timp, autoritățile sanitare recomandă însă oamenilor să amâne călătoriile și să rămână acasă pentru a se proteja pe ei, dar și pe ceilalți, chiar dacă sunt vaccinați.

Testele de vaccinare la copii au început, dar s-au îndreptat spre copiii mai mari sau spre adolescenți. Deocamdată vaccinurile anti-COVID produse de Moderna, Johnson&Johnson și Oxford-AstraZeneca sunt autorizate pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste. Cei cu vârsta de 16 ani și peste se pot imuniza cu vaccinul Pfizer-BioNTech.

Ceea ce se cunoaşte până acum este referitor la infectarea cu COVID-19 la copii este că aceştia sunt adesea asimptomatici și nu tind să facă forme grave de Covid-19. De asemenea, decesele în rândul copiilor sunt rare.

Comenteaza