Val de cutremure în România, la scurt timp după seismul major din Turcia. Ce magnitudine au avut

Val de cutremure în România, la scurt timp după seismul major din Turcia. Ce magnitudine au avut

Mai multe cutremure s-au produs luni dimineață, în serie, în România, după cel de astă-noapte din Turcia.

Cinci seisme au fost înregistrate în această dimineață în România, toate în zona Vrancea, Buzău. Primul cutremur s-a produs în Buzău, la ora 3:26, la cca 10 minute după cel din Turcia, și a avut o magnituine de 4.6, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. 

Cel de-al doilea seism a avut magnitudinea 2,6 și s-a produs la ora 4.09, urmat de altul cu magnitudinea 2,9 înregistrat la ora 4.13.

La ora 5.01 a avut loc un al patrulea cutremur, cu magnitudinea 2,7, iar la ora 05:26 seismografele INCDFP au înregistrat încă un seism cutremur, de data aceasta cu magnitudinea 2,0.

Cutremurele înregistrate luni dimineața în România s-au produs la adâncimi cuprinse între 17 și 21 de kilometri.

Cutremur de 7.8 în Turcia

Un seism cu magnitudinea 7,8 a lovit, luni, Turcia şi Siria şi a provocat sute de morţi şi răniţi, au anunţat autorităţile din ambele ţări, transmit agenţiile AFP, DPA şi Reuters.

Cutremurul s-a produs la ora locală 4,17 (1,17 GMT) şi a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria.

Seismul s-a produs la o adâncime de circa 18 kilometri, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4,28 (1,28 GMT), la o adâncime de aproximativ 9 kilometri, a indicat USGS.

Potrivit ultimelor date, bilanţul cutremurului a ajuns la peste 300 de morţi, cel puţin 76 de morţi în Turcia şi cel puţin 237 în Siria. Guvernul turc instituie o alertă de nivelul 4 şi face apel la ajutor internaţional.

S-au înregistrat replici și în Liban şi Cipru.

Comenteaza