“Vama Veche” de Transilvania: Peninsula a făcut valuri colorate

“Vama Veche” de Transilvania: Peninsula a făcut valuri colorate
Personajul 1: “Tu mai ştii cum mă cheamă?”, Personajul 2: “Contează?”. Pe scurt, cam asta e atmosfera de vacanţă de vară pe platforma de festival de pe malul Mureşului.

Rockeri, hipioţi, tineri, fani ai Peninsulei trecuţi de prima tinereţe, dar cu nostalgii de studenţie au venit pentru muzică, party-uri, bungee jumping, apă şi, în general, distracţie, în ultimul weekend de vară din 2012 la Târgu Mureş.

Cu experienţa a nouă ani de festival în spate, organizatorii Peninsula au pregătit evenimentele pentru ediţia din 2012 cu toată infrastructura aferentă unei manifestări internaţionale: de la scenele de diferite dimensiuni amplasate pe platforma vecină oraşului Târgu Mureş la corturi de petreceri, standuri cu băutură şi mânacare, la zonă de activităţi de divertisment şi, desigur, popularul perimetru de camping. Nu au lipsit oamenii de ordine în patrule pe "străzile" festivalului, nici filtrele de verificare a brăţărilor care marcau participanţii şi nici coşurile de gunoaie în ton cu cerinţele vremurilor - colectare selectivă. La Peninsula se poartă jeansi, tricouri negre şi curele cu ţinte, dar şi fuste lungi, şalvari, sandale colorate şi ţinuta momentului: pantaloni scurţi cu buzunarele la vedere asezonaţi cu cizme perforate, de vară.

Între turele de scene, dansatul în câmp sau petrecutul în corturi de clubbing, participanţii cu brăţări de festival naufragiaţi în Peninsulă câteva zile au diverse alternative de "having fun": bungee jumping, plutitul în parapantă cu motor, călăritul taurilor, rostogolit în bule transparente pe apă sau zăcut în soare şi sărit în piscine la complexul Weekend, unde vin locuitorii din oraş, dar şi festivalierii, fascinaţi de înotul afro-americani. Cel mai mare "ansamblu" de ştranduri din zonă e imediat vecin cu platforma care găzduieşte Peninsula şi accesibil gratuit participanţilor care au plătit abonament de festival. Se mănâncă gulas, mici, shaorme, covrgi sau senvişuri pe tichete de masă. ?i se bea. Orice.

În rest, atmosferă de vacanţă de vară printre sălciile de pe Malul Mureşului. Chiar dacă are aer de pustă maghiară, câmpul deschis, pârjolit de soare aduce, ca atmosferă, cu Vama Veche. Lipsesc nisipul şi marea, dar autorităţile din Târgu Mureş şi organizatorii Peninsula s-au străduit să compenseze lipsurile naturale prin infrastructură creată de om. Avantajele civilizaţiei te costă însă în pustietate: încărcatul telefonului se taxează, la cort, 3 lei. Dar, în definitiv, la Peninsula nu e esenţial să fii prea conectat la realitate şi poţi chiar să renunţi la reţelele de socializare. Împrietenirea se face prin contact direct şi fără prea multe subtilităţi. "Tu mai ştii cum mă cheamă?". Răspuns correct: "contează?". Incredibil! E perfect!

Circa 60% din vizitatorii celei de a zecea ediţii au mai fost să se distreze pe malul Mureşului, reiese din cercetarea sociologică a Centrului pentru Cercetări Sociale "Max Weber" făcută publică de organizatori. "Acest fapt demonstrează că brand-ul Peninsula e în creştere, e un brand puternic şi datorită faptului că vârsta medie a celor care vin a început să se stabilizeze pe la 20-28 de ani, adică la festival vin exact cei cărora se adresează, în general, conceptul nostru", a declarat directorul festivalului, Bodor Laszlo, într-o conferinţă de presă. Majoritatea vizitatorilor sunt din judeţul Mureş, Harghita, Cluj, Bihor, Braşov sau Bucureşti şi cei dinafara ţării reprezintă 5% din totalul celor prezenţi la festival. Turiştii străini provin din Ungaria, Olanda, Germania sau Irlanda, mai arată datele organizatorilor.

În prima zi de festival (miercuri), evenimentele au strâns în jur de 3.000 de persoane, joi au venit 17.000 de persoane, vineri - 19.000, iar în prima zi de week-end Peninsula a atras 24.000 de participanţi. La camping au fost duminică dimineaţa aproape 3.000 de persoane care şi-au instalat corturile şi circa 200 de maşini parcate. De asmenea, Bodor Laszlo a menţionat că cei mai mulţi spectatori au participat la concertul Akos de la Main Stage, de sâmbătă seara, această locaţie muzicală rămânând prima în preferinţele celor care participă la festival. De asemenea, zona Artei, locul de desfăşurare a programelor de teatru, film şi activităţi artizanale, a avut cel mai mare flux de vizitatori din istoria festivalului, au mai precizat organizatorii.

Artizanii unuia dintre cele mai importante festivaluri de muzică din ţară s-au declarat susţinători ai Clujului. "Festivalul Peninsula vă doreşte mult noroc, la Cluj, cu proiectul Capitală Europeană a Tineretului 2015 şi sper să avem în câţiva ani, în Ardeal, două oraşe în care se desfăşoară puternice programe culturale europene: Târgu Mureş şi Cluj-Napoca", a spus directorul Peninsula. Sâmbătă, în faţa Main Stage publicul s-a strâns la concertul N.O.H.A., după care a urmat Ákos. Cel mai îndrăgit artist al Ungariei a fost însoţit pe scenă de efecte speciale: lightdesign, proiecţie video combinate cu elemente de pirotechnică. DJ Gojira şi Planet H au început petrecerea în Freedom Music Arena. Tot sâmbătă noaptea, Şuie Paparude a întreţinut atmosfera de petrecere adevărată de vară, la cort. Au mai concertat Kiss Terace şi DJ Netsky. Cea de a zecea ediţie a Peninsula s-a încheiat ieri, cu Children of Bodom, Babylon Circus, Dirtyphonics sau Myon &Shane 54 în programul de festival. Toate acestea anticipate duminică de o furtună de "nisip" demnă de deşert.

(D.E.)

 

Comenteaza