Vânătoare în intravilan, la Cluj. Locuitorii din zonă se tem pentru viaţa copiilor

Vânătoare în intravilan, la Cluj. Locuitorii din zonă se tem pentru viaţa copiilor
Patru vânători sunt cercetaţi de poliţie pentru că au tras cu alice după fazani în zona Borhanci, aflată în intravilanul oraşului.
Poliţia a fost sesizată de locatarii a două case de pe strada Borhanci cu privire la o vânătoare de fazani în intravilan, lucru interzis de lege. Oamenii s-au plâns că vânătorii au găurit o seră şi că au pus în pericol integritatea unor copii care doreau să se dea cu sania în spatele casei. Trei instituţii ale statului îşi pasează una alteia responsabilitatea pentru rezolvarea problemei.

Cei patru vântători au fost surprinşi de un bărbat în dimineaţa zilei de 29 decembrie 2010 în timp ce trăgeau cu puştile în apropierea unor sere şi a unor case din Colonia Borhanci. “Erau patru vânători la o partidă organizată la fazani. Numai că aici e intravilan. Au tras către serele mele, însă nu se vede încă dacă alicele au trecut prin folie deoarece este zăpadă. Oricum, am timp 60 de zile în care pot depune plângere la poliţie. În principal, vreau să nu mai vâneze aici”, ne-a spus Marius Valea, care îşi ajută fratele să îngrijească mai multe sere cu salată pentru comerţ.

La circa o sută de metri de sere se află vila unei familii care s-a mutat recent în zona Borhanci. “În dimineaţa aceea chiar voiam să ies cu copilul la săniuş acolo pe deal. Noroc că am mai lălăit-o prin casă. Aceşti vânători nu se gândesc că ne pun în pericol dacă vânează lângă casa noastră. L-am auzit pe vecinul cu serele că iese la vânători şi am mers şi eu. Am fost şi la poliţie şi am dat declaraţie de martor”, ne-a povestit proprietarul unei case din zonă, care nu a dorit să i se facă publică identitatea.

Locatarii au sunat la numărul de urgenţă 112, iar un echipaj de poliţie s-a deplasat la faţa locului. “Poliţiştii au găsit bucăţi de plumb pe o seră şi un grup constituit de vânători autorizaţi. Ne-am adresat Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) pentru a ne comunica dacă locaţia pentru care a emis autorizaţia de vânătoare coincide cu cea în care se aflau vânătorii. De asemenea, vom cere de la primărie să precizeze până unde este intravilanul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, inspectorul principal Gina Pop.

Preşedintele AJVPS Cluj, Ioan Meseşan, spune că autorizaţiile celor patru vânători sunt în regulă. “Din câte ştiu eu, nu a fost braconaj deoarece vânătorii au avut autorizaţii. Dacă au fost în intravilan, este treaba poliţiei să-i sancţioneze. Fondul de vânătoare este gestionat de Ministerul Mediului şi Pădurilor prin Direcţiile Silvice”, a afirmat Meseşan. Numai că responsabilul cu fondurile de vânătoare din judeţ din partea Direcţiei Silvice, Marian Moldovan, susţine că ştie toate cele şapte fonduri gestionate de direcţie şi că zona Borhanci nu se regăseşte printre ele. “Fondurile de vânătoare sunt împărţite între Direcţia Silvică şi AJVPS”, precizează Moldovan.

Legea nr.407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic interzice vânatul în afara fondului de vânătoare pe care vânătorul a fost autorizat şi pedepseşte această faptă cu închisoare de la trei la şapte ani sau cu amendă de la 5.000 la 25.000 lei.

Situaţie similară şi la Apahida

Vânătoarea pe lângă case a fost semnalată şi Poliţiei Apahida în luna octombrie a anului trecut. “Ne plimbam cu familia pe drum şi am auzit focuri de armă, apoi câteva alice s-au oprit la câţiva metri de noi, pe drum. Am sunat la 112, după ceva timp a apărut Poliţia Apahida; încă se trăgea, se auzeau focuri de armă. Ne-au spus că nu prea au cum să-i prindă, că vânătorii au maşini de teren, iar dotarea poliţiei se rezumă la un Logan”, ne-a declarat R. A., unul dintre locuitorii noului cartier ridicat la Câmpeneşti, pe strada Viitorului. (D.P.)

Comenteaza