Vânzarea de plante etnobotanice la Cluj, refuzată de tribunal

Vânzarea de plante etnobotanice la Cluj, refuzată de tribunal
Tribunalul a respins acţiunea firmei Planto Calm de obligare a primăriei la emiterea autorizaţiei de funcţionare. Sentinţa a fost atacată cu recurs de către distribuitorul din Bacău.
Reprezentanţii firmei Planto Calm din Bacău persistă la instanţă pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare în cazul a patru magazine de plante etnobotanice din Cluj-Napoca. Ei au atacat primăria, care a respins solicitarea de emitere a autorizaţiei pe motiv că documentaţia depusă de firmă nu conţine avizul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, în condiţiile în care obiectul de activitate al firmei este “comerţ cu amănuntul de flori, plante, seminţe, animale de companie şi hrană pentru acestea”.

Societatea Planto Calm a atacat cu recurs la Curtea de Apel sentinţa Tribunalului din decembrie 2010, prin care s-a respins acţiunea firmei. Aceasta a cerut instanţei “obligarea Municipiului Cluj-Napoca la eliberarea autorizaţiei de funcţionare şi avizarea orarului de funcţionare”. Pe lângă aceasta, reprezentanţii firmei au cerut daune materiale de 8.000 de lei şi daune morale de 42.000 de lei din partea Primăriei Cluj-Napoca şi a şefului Serviciului autorizaţii şi orare de funcţionare, Cristina Bălgrădean. Daunele materiale constau în amenzile primite de la inspectorii primăriei, iar daunele morale sunt cerute pentru un presupus prejudiciu de imagine invocat de oficialii Planto Calm. “Daunele morale sunt justificate de prejudiciul de imagine adus societăţii prin controalele repetate, abuzive. O parte s-au desfăşurat în prezenţa presei, societatea noastră fiind efectiv pusă la zid, deşi comercializam doar produse care nu contravin legislaţiei în vigoare”, se arată în acţiunea firmei.

Reprezentanţii acesteia susţin la instanţă că au depus documentaţia completă la primărie pentru obţinerea autorizaţiei. În replică, reprezentanţii primăriei au arătat că la controalele desfăşurate în perioada februarie-aprilie 2010, alături de lucrători de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, s-a descoperit că în magazinele Planto Calm se comercializează plante etnobotanice periculoase pentru organism. În total, autorităţile au întocmit nouă procese-verbale de contravenţie fiindcă firma nu deţine acordul de funcţionare. “Contrar susţinerilor că a depus întreaga documentaţie solicitată de comisie în vederea eliberării acordului de funcţionare şi avizare a orarului, nu au fost prezentate avize din partea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a judeţului Cluj raportat la obiectul de activitate codificat CAEN 4776 - comerţ cu amănuntul al florilor, plantelor, seminţelor, animalelor de companie şi al hranei pentru acestea în magazine specializate”, au precizat reprezentanţii primăriei. Instanţa Tribunalului a confirmat cele susţinute de municipalitate.

“Documentaţia depusă nu respectă cerinţele OG 99/2000 şi HCL 467/2009, apreciem că nu se poate vorbi despre o vătămare a unui drept sau interes legitim prin nesoluţionarea cererii în termenul legal de către autoritatea publică locală”, se arată în sentinţa tribunalului. În acţiunea de recurs a firmei Planto Calm se precizează că s-a cerut aviz de la Direcţia pentru Agricultură, dar că “până acum nici această instituţie nu ne-a dat vreun răspuns”. Curtea de Apel a fixat termen de judecare a dosarului în 21 iunie.

Comenteaza