Vânzarea ilegală de artificii se poate lăsa cu închisoare

Vânzarea ilegală de artificii se poate lăsa cu închisoare
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj avertizează asupra pericolului la care se expun cei care vând articole pirotehnice fără forme legale.

"Producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani", se arată într-un comunicat al instituţiei. Astfel, vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens, iar spaţiile de comercializare a acestora se vor amenaja în afara imobilelor cu destinaţia de locuit.

Vânzarea articolelor pirotehnice care fac parte din categoriile cu nivel de risc foarte scăzut către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an. ITM Cluj efectuează în această perioadă controale în domeniu. "În cazul în care se constată încălcări ale prevederilor legale de către agenţii economici, se aplică amenzi cuprinse între 2.000 şi 15.000 de lei", atrag atenţia inspectorii ITM.

 

Comenteaza