Varga: Poliţia, Jandarmeria, inspectoratele silvice vor face verificări privind exploatări forestiere

Lucia Varga a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că modificările aduse Codului Silvic sunt "majore, radicale" şi vor duce la scăderea cu cel puţin 60-70 la sută a furtului de lemne.
"Este de aşteptat ca cei care oarecum au fost direct sau indirect implicaţi în acest furt de lemn să spună că nu e bun codul. Mă aştept la acest lucru. Mă aştept să fie din ce în ce mai multe persoane care să spună că nu e bun noul Cod Silvic. Dar trebuie să luăm cu toţii o decizie. Ce facem? Modificăm radical situaţia actuală prin acest Cod Silvic introducând proceduri aplicate în Europa unde vedeţi că nu se fură în ritmul din România? Eu sunt decisă să merg până la capăt. Eu doresc să avem de exploatat şi noi şi generaţiile viitoare. Dacă vom continua în acest ritm, în 15-20 de ani nu vom mai avea ce exploata", a spus Lucia Varga.
Ea a declarat că, în România, nu trebuie să fii specialist ca să te duci pe drum să vezi "dealuri dezgolite, munţi întregi cu cioate tăiate", susţinând că sunt mai mulţi cei care acceptă modificările Codului Silvic decât cei care "strigă împotriva lui".
Întrebată ce suprafeţe au fost defrişate necontrolat sau prin tăieri ilegale, Varga a spus: "Am cerut o informare despre suprafeţele defrişate necontrolat sau cu tăieri ilegale şi am primit trei cifre, ceea ce pe mine mă duce la gândul că cineva ascunde undeva adevărul".
"Am vorbit cu domnul ministru Radu Stroe. Vom face echipe în perioada următoare: ITRSV, Jandarmerie şi Poliţie cu verificări pe ultimii cinci ani a modului în care s-au respectat amenajamentele silvice. În plus, aceste verificări vor fi făcute încrucişat. ITRSV Prahova va merge la Bihor şi cel de la Bihor în Suceava pentru că mi se pare că e un soi de înţelegere locală între autorităţi şi nu vreau să fac alte afirmaţii. Sunt şi situaţii, cum e cea de la Argeş, unde ITRSV face o anchetă foarte amplă cu Parchetul şi cu Poliţia şi în curând vom avea date publice despre acele anchete", a spus Varga.
Înainte de conferinţa de presă, Varga a prezentat primarilor din Bistriţa-Năsăud modificările pe care le aduce noul Cod Silvic, iar mulţi dintre aceştia au spus că nu sunt de acord ca firmele mici să nu mai poată exploata lemn din păduri, aşa cum prevede noul cod, întrucât acest lucru ar însemna falimentul unor afaceri locale.
Varga le-a răspuns acestora că nu va fi cazul.
"Acum, în România, sunt în jur de 5.000 de firme de exploatare. Unele au un TAF şi atât. Altele nu au nici atât. Alte au nişte utilaje neperformante cu care greu poţi exploata raţional pădurea. Şi atunci vom modifica, pe lângă Codul Silvic, şi alte acte normative printre care şi ordinul prin care vom atesta firmele de exploatare pentru că şi acele firme de exploatare trebuie să devină competitive. Se pot asocia, trebuie să-şi pună utilajele în comun, să-şi ia fonduri europene ca să se doteze, dar nu putem accepta ca exploatarea lemnului în România să se facă aşa cum se face acum", a spus Lucia Varga.
Ea a declarat că, în prezent, lemnul se trage cu tractorul pe o pantă pe unde este mai uşor, firma care îl exploatează neavând nicio problemă privind ce lasă în urmă.
"Vine ploaia şi toate aluviunile de pe deal vin pe acel torent creat artificial, se colmatează rigolele şi se distruge drumul şi apoi vin preşedinţii de consilii judeţene şi spun că trebuie să intervină ei, deşi nu au nicio vină. Trebuie să schimbăm modul de a exploata lemnul în pădure. Nu pornesc de la intenţia de a descuraja firmele mici. Dimpotrivă. Acele firme mici trebuie să fie conştiente că trebuie să se doteze şi să devină competitive. Aşa e în toată Europa. Nu trebuie să inventăm nimic", a spus Varga.
Ea a adăugat că prin noul Cod Silvic se doreşte introducerea de pratici europene în exploatarea durabilă a pădurilor din România.
Ministrul Apelor şi Pădurilor a spus că, de luni, se va consulta pe marginea noului Cod Silvic atât cu mediul academic, cu universităţile, cât şi cu alte părţi implicate întrucât vrea să se ajungă la un consens şi cât mai multă lume să fie de acord cu el.
Miercuri ea va prezenta, în şedinţa de Guvern, în primă lectură un draft al acestui cod.