Video Vârsta primului contact cu drogurile a scăzut la 11-12 ani. Maria Forna: „Este nevoie să intervenim” / Mircea Abrudean: „Unul din zece tineri de 16 ani a consumat un tip de drog”

Vârsta primului contact cu drogurile a scăzut la 11-12 ani. Maria Forna: „Este nevoie să intervenim” / Mircea Abrudean: „Unul din zece tineri de 16 ani a consumat un tip de drog”
| Foto: Facebook - Consiliul Județean Cluj

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și ATOP Cluj au lansat campania „Aleg. Eu dețin controlul", care urmărește creșterea gradului de informare și prevenire a consumului de droguri în județul Cluj.

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, organism cu rol consultativ ce funcționează pe lângă Consiliul Județean Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, a organizat vineri, în amfiteatrul Hotelului Univers T, conferința cu tema „Prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților clujeni - ALEG".

La eveniment au fost prezenți peste 250 de elevi din clasele a IX -a și a X -a de la licee din municipiul Cluj-Napoca, precum și profesori și reprezentanți ai asociațiilor elevilor și părinților.

În cadrul conferinței au luat cuvântul Mircea Abrudean – Secretarul General al Guvernului României, Marinela Marc – Inspector Școlar General, Maria Forna – consilier județean și președinte al ATOP Cluj, Ciprian Neag, adjunct al șefului Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, Sebastian Marcu – Comisar Șef Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, precum și Gina Pop – Comisar Șef în cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Maria Forna: „Este nevoie să intervenim"

Maria Forna, consilier județean și președinte al ATOP Cluj, a tras un semnal de alarmă în privința consumului de droguri.

„Alături de reprezențați ai instituțiilor cu atribuții în domeniu, dar mai ales alături de persoane care au trăit direct experiența consumului de substanțe psihoactive și care actualmente sunt reabilitate, dorim să ajunge cu mesajele noastre și la tinerii din Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej, Huedin, Florești, dar și din zonele rurale.

Prin comunicare, informare și o mai mare apreciere față de generația tânără putem să diminuăm escaladarea fenomenului de trafic și consum de droguri. Este nevoie să intervenim, instituții publice, școală, familie, biserică, mass-media, într-un efort susținut și conjugat în lupta cu acest flagel folosind toate instrumentele legale și umane, pentru că statisticile sunt alarmante. Doar dacă privim datele ultimelor rapoarte putem observa că vârsta cea mai mică de debut declarată pentru consumul de substanțe psihoactive este de 11-12 ani, o vârstă extrem de fragedă în care este afectată grav și iremediabil dezvoltarea unui tânăr”, a transmis Maria Forna în deschiderea conferinței.

Potrivit președintelui ATOP Cluj, consumul de droguri curmă destine, ucide vieți, iar o societate întreagă are de suferit. Maria Forna le-a transmis tinerilor că, în momentele în care se lasă fentați de tentație, să ceară ajutor de la familie și prietenii adevărați și de la dascăli. „A consuma droguri nu este cool. Nu este cool să îți pui sănătatea și viața în pericol", conchis consilierul județean.

Mircea Abrudean: „E chiar o problemă majoră în societatea românească"

Despre consumul de droguri a vorbit și clujeanul Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului.

„E bine să știți și câteva lucruri legate de ce face statul prin instituțiile lui pentru a combate acest flagel care ne macină societatea din ce în ce mai mult. Cunosc destul de aproape fenomenul consumului de droguri în școlă, din perioada pandemiei, când eram prefect al județului Cluj. (...) Suntem în situația în care și noi, și voi putem să alegem ceea ce vrem să facem mai departe în viață. De la asta plecăm. Alegerea vă aparține, sunteți suficient de maturi să știți ce să faceți cu viața voastră mai departe”, le-a spus Mircea Abrudean elevilor prezenți la conferință.

Acesta a amintit despre strategia națională de combatere drogurilor, implementată de mai multe instituții, printre caer și Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

„E foarte complicat să combați un astfel de fenomen care nu se întâmplă doar la noi în țară, iar la noi s-a accentuat în ultimii ani, cu situații tragice care au generat tragedii și mai mari din cauza consumului de droguri. E chiar o problemă majoră în societatea românească, pe care încercăm să o combatem. În lupta împotriva acestui fenomen trebuie să convingem tinerii că nu este bine să consume droguri”, a mai spus Abrudean.

Potrivit acestuia, cea mai mare rată a consumului de droguri o regăsim la adolescenți, iar la nivel național 1 din 10 tineri de 16 ani a consumat un tip de drog, iar Cannabis-ul continuă să fie cel mai utilizat drog în România, fiind pe locul 1 în rândul elevilor.

Mesajul comisarului Ciprian Neag pentru tineri: „Încercați să vă uitați la consecințe"

La conferință a luat cuvântul și comisarul Ciprian Neag, adjunct al șefului Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Cluj.

„Noi, poliția, jandarmeria și colegii de la antidrog suntem prezenți în școli, atât la intrare, dar și în cadrul orelor unde prezentăm informații utile. Vă asigurăm de deschiderea noastră pe această zonă de discuție, prevenire, de aflat informații relevante pentru viitorul vostru. (...) Înainte de a lua decizia de a experimenta ceva în acest domeniu, încercați să vă uitați la consecințe”, a spus Ciprian Neag.

În același timp, în vederea sporirii gradului de conștientizare a tinerilor cu privire la pericolul pe care îl reprezintă drogurile, la conferința de vineri au fost prezentate adolescenților mărturiile a doi foști consumatori de substanțe interzise, Georgiana Drăgan, actualmente director al Centrului de fete „House” al Teen Challenge România, și Sebastian Petruț.

Cei doi le-au au împărtășit adolescenților prezenți, cu maximă sinceritate, experiențele cutremurătoare prin care au trecut, dar care s-au constituit, în final, în povești de viață cu final fericit, întrucât au avut discernământul de a cere ajutor, ajutor pe care l-au primit și care le-a repus viața pe un făgaș normal.

În continuarea evenimentului de vineri, vor avea loc o serie de dezbateri și întâlniri cu elevii, profesorii și părinții din principalele centre urbane, dar și din comunitățile rurale ale Clujului. Totodată, la dispoziția elevilor participanți au fost puse ghiduri pentru informarea asupra pericolelor consumului de substanțe interzise și consecințe în plan personal, profesional sau social.

Comenteaza