Vechiturile au invadat târgul de la Negreni GALERIE FOTO

Vechiturile au invadat târgul de la Negreni GALERIE FOTO
Ediţia de toamnă a faimosului târg care “leagă” Clujul de Bihor i-a mulţumit pe mulţi dintre negustorii de lucruri la mâna a doua, marfă aflată la mare căutare în rândul vizitatorilor.
Stilul de aranjare a munţilor de încălţări şi a mormanelor de haine vechi i-a inspirat pe negustorii care aveau produse noi, ademenindu-i la tarabele lor şi pe cei care nu voiau aşa ceva. Bluze, cămăşi, fulare sau căciuli, dar şi blugi noi au fost înghesuite astfel de-a valma pe mese, iar şosetele, ciorapii şi curelele au fost aruncate în cutii şi puse alături, ca la “vechituri”, unde scormoneşti pe îndelete ca să găseşti cele două articole ale unei perechi.

Chiar şi încălţămintea a fost aranjată cu grijă ca să pară că ar face parte dintr-o grămadă de cizme, pantofi şi sandale vechi. “Nu mi se pare corect că vor să atragă ca la o tarabă de lucruri second-hand, mi se pare o înşelătorie. Când vin la Negreni sunt foarte stresată să apuc să văd tot, sunt foarte multe lucruri şi nu pot să le răscolesc la nesfârşit, este enervat să pierd vremea în locuri care nu sunt ceea ce par”, spune Ana, o veche clientă a târgului. “Mi-am aranjat marfa aşa cum face toată lumea pe aici, nu oblig pe nimeni să cumpere ce nu vrea”, se apără doamna Maria, comerciantă de obiecte cu etichetă din China.

Vânzările produselor la mâna a doua au mers însă nesperat de bine pentru comercianţi. Mulţi tineri, mai ales de la Cluj, au venit aici să îşi aprovizioneze garderoba pentru sezonul toamnă-iarnă. Găseai aici haină de iarnă de la Zara cu 10 lei, cizme St. Oliver cu 30 de lei, munţi de pulovere de diverse mărci cu 5 lei fiecare, căciuli şi fulare cu 10 lei, mănuşi de piele, material sintetic sau lână cu preţuri între 5 şi 25 de lei ori şosete de lână noi, cu 10-30 de lei, de la localnice din zona Negreni.

“Foarte bine am vândut de data asta, chiar dacă a crescut chiria pentru spaţiu în târg şi a trebuit, ca niciodată, să plătim totul în avans. Am venit de luni, dar în primele zile a plouat. Au venit comercianţi din Arad, Bihor, Cluj, de prin Ungaria şi chiar de la Bucureşti. Ne-am pus noi, bihorenii, aproape unii de alţii şi foarte bine am petrecut la târg de data asta”, a spus doamna Lucia, vânzătoare de încălţăminte într-un hambar improvizat. Tarabele cu asemenea mărfuri au fost, de această dată, mult mai numeroase decât ale anticarilor, grupaţi în zona de dincolo de râu.

Nu au lipsit vechile costume populare ungureşti, mobilierul de colecţie, tablourile, statuile, bijuteriile, căldările, harnaşamentele pentru cai şi puzderia de obiecte cărora e greu să le găseşti rostul şi provenienţa. La “raionul” de produse alimentare era mereu aglomeraţie, însă nu era ieftin şi nici mâncarea nu era întotdeauna îmbietoare, iar de bonuri la vânzare, nici vorbă. Atmosfera de la eveniment a fost umbrită de crima petrecută săptămâna trecută, când un bărbat şi-a pierdut viaţa într-o altercaţie. “Erau şocaţi toţi vânzătorii, nu au mai stat seara la poveşti, s-au închis toţi la locurile lor”, a spus un vânzător de vase.

Trenurile private au legat Clujul de Negreni

Cei care au mers la faimosul târg cu trenurile Transferoviar au avut parte de un drum neaşteptat de agreabil, la preţ de tren personal. În parte şi pentru că nu a fost aglomerat, căci “lumea nu a aflat încă de noi”, după cum a spus un controlor de pe una din aceste rute, dar şi pentru confortul pe care îl oferă aceste trenuri, mulţi s-au bucurat de drumul plăcut printre dealurile şi satele cu peisaje de tablou vechi dintre cele două localităţi. Manifestarea de la Negreni se numea odinioară “Târgul de la Fechetău” şi are loc de două ori pe an. Ediţia de toamnă este organizată în mod tradiţional în al doilea weekend al lunii octombrie.

Comenteaza