Verdictul ISU după cele patru zile de festival: “A fost un eveniment foarte liniştit”

Verdictul ISU după cele patru zile de festival: “A fost un eveniment foarte liniştit”
Personalul medical a fost în alertă pe toată durata festivalului Untold pentru acordarea primului ajutor în caz de nevoie. În medie, s-au înregistrat între 100 şi 150 de pacienţi în fiecare zi, însă în cele patru zile de distracţie doar 18 persoane au fost transportate la spital, restul fiind tratate pe loc.

Timp de 4 zile, un spital de campanie a fost instalat între Sala Polivalentă și Cluj Arena pe perioada festivalului Untold. Punctul Medical Avansat (spitalul de campanie) a fost utilizat pentru prima dată, după ce a fost achiziţionat în urmă cu aproximativ trei ani. Aici au fost trataţi petrecăreţii care s-au confruntat cu diferite afecţiuni medicale. De ei s-au îngrijit zilnic peste 100 de persoane - medici și asistente UPU, paramedici rezidenți UMF, voluntari SMUR, ofițeri și subofiţeri ISU Cluj - au lucrat zi şi noapte pentru a-i însănătoşi.

Pe toată durata desfăşurării evenimentului, I.S.U. şi UPU-SMURD Cluj au activat spitalul de campanie din interiorul zonei festivalului. În cele patru zile, dintre toate persoanele care au primit îngrijiri de prim-ajutor şi asistenţă medicală, doar 18 au necesitat transportul la Unitarea de Primiri Urgenţe şi Spitalul de Ortopedie, celelalte fiind diagnosticate cu afecţiuni medicale minore, fiind tratate pe loc de către personalul medical şi I.S.U. prezent. De la dureri de cap sau burtă până la consum excesiv de alcool sau traumatisme - acestea au fost principalele afecţiuni ale participanţilor.

"Nu au fost afecţiuni grave. În cele patru zile de festival, doar 18 persoane au fost transportate la UPU. Cât despre cei care au cerut ajutorul medicilor, nu a fost nimic generalizat, într-adevăr au existat şi cazuri de consum excesiv de substanţe. Per total, numărul celor care s-au prezentat la spitalul de campanie a fost mult mai mic faţă de cel pe care l-am aşteptat. Din punctul nostru de vedere, a fost un eveniment foarte liniştit", au declarat pentru Ziua de Cluj reprezentanţii ISU.

Ideea amplasării unui spital de campanie în incinta perimetrului Untold a venit în contextul în care pacienţii au putut, în acest fel, să primească imediat îngrijiri medicale şi, totodată, camera de gardă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă nu a fost aglomerată peste măsură.

"Probabil vor fi foarte multe persoane care vor necesita îngrijiri medicale și nu dorim să blocăm UPU. Apoi, accesul spre spital se desfășoară cu greutate în această perioadă și ne-am gândit că avem posibilitatea de a acționa pe loc. Dacă este necesar un transfer la spital, avem la dispoziție ambulanțe și autospeciale. În această acțiune vor fi implicate circa 120 de persoane de la ISU, UPU şi SMURD", a explicat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, Ion Moldovan, înainte de începerea festivalului.

Şi nivelul infracţionalităţii pe durata celor patru zile de festival a fost unul scăzut. Astfel, pentru toată perioada, au fost sesizate doar 12 infracţiuni de furt, nefiind sesizate fapte comise cu violenţă.

Comenteaza