Vezi condițiile în care stau Apostu şi Stoia la Spitalul Penitenciar Dej GALERIE FOTO

Vezi condițiile în care stau Apostu şi Stoia la Spitalul Penitenciar Dej GALERIE FOTO
Sorin Apostu şi Călin Stoia împart aceeaşi cameră şi la Spitalul Penitenciar Dej, unde au fost transferaţi în cursul zilei de luni. ZIUA de CLUJ vă prezintă, în exclusivitate, condiţiile în care stau cei doi.

Spitalul în regim de închisoare se află în clădirea Judecătoriei Dej. Deasupra celulelor în care stau deţinuţii-pacienţi îşi desfăşoară activitatea procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej. Spre deosebire de închisoarea din Gherla, aici Apostu şi Stoia nu mai împart camera cu alţi deţinuţi, iar condiţiile sunt mult mai bune. Celula în care stau are două paturi, care nu sunt supraetajate ca la închisoare, au televizor cu telecomandă, noptiere şi grup sanitar propriu.

Doar pentru duş trebuie să ceară să fie escortaţi de agentul de pază, încăperea fiind în capătul holului Secţiei de Interne, unde se află internaţi. Totul străluceşte de curăţenie, locul fiind mai igienizat decât în multe spitale civile, iar temperatura este plăcută. Cei doi, deţinuţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, au solicitat consultaţii la medicul din închisoare, iar în urma acestora, doctorul a decis să îi trimită la Spitalul Penitenciar Dej pentru examinări amănunţite. Surse din spitalul deţinuţilor au confirmat pentru ZIUA de CLUJ că primul diagnostic al celor doi este spondiloză lombară, fiind vorba de o afecţiune cronică.

Medicul Simona Lucaciu, de la Secţia de Interne a spitalului penitenciar, a explicat că majoritatea pacienţilor pe care îi tratează suferă de afecţiuni cardiovasculare, digestive, reumatice şi ale aparatului locomotor. "Şi o lombosciatică poate să dea dureri foarte mari. Este boala funcţionarilor, a şoferilor, în general a persoanelor sedentare. Am avut cazuri când pacienţii au necesitat şi morfină pentru atenuarea durerilor. În anumite situaţii, dacă nervul sciatic nu este decomprimat rapid, prin intervenţie chirurgicală, piciorul pacientului poate să paralizeze", a explicat medicul. Însă, potrivit surselor noastre, nici Apostu şi nici Stoia nu sunt în stare gravă.

Potrivit regulilor din penitenciarele-spital, cei doi pot sta internaţi maxim două săptămâni, având în vedere că nu e vorba de cazuri grave sau de intervenţii chirurgicale. "De obicei, la noi se depăşeşte durata de spitalizare dintr-o unitate sanitară civilă. Oricum, pacienţii stau internaţi maxim două sau trei săptămâni, atunci când nu e vorba de intervenţii chirurgicale sau de boli în faze terminale", a spus Diana Cionca, directorul medical adjunct al Spitalului Penitenciar Dej.

Instituţia funcţionează ca un spital obişnuit, doar zăbrelele de la geamuri şi agenţii de pază omniprezenţi fac diferenţa. Pacienţii sunt închişi în camere cu vizetă, iar medicii sau asistenţii intră doar însoţiţi de agenţii de pază, întrucât aşa prevede protocolul. Şi în cabinetele medicale ale spitalului deţinuţii sunt consultaţi în prezenţa gardienilor. "Vin la noi şi mulţi automutilaţi, e vorba de o patologie specifică în penitenciare, însă nu am avut situaţii în care pacienţii să devină agresivi cu personalul medical", a spus Cionca.

Spitalul deţinuţilor are trei secţii: interne, chirurgie (unde se tratează şi probleme oftalmologice sau ORL) şi terapie intensivă. Deţinuţii beneficiază de serviciile laboratorului de analize, de imagistică şi de cele ale farmaciei cu circuit închis. În cazul în care pacientul este depistat cu o afecţiune care nu poate fi tratată la Dej, se recomandă transferul la un alt penitenciar-spital care dispune de aparatura necesară. "Noi nu avem secţie de contagioase şi nici pentru tratament balneo-kineto-fizioterapeutic. Dacă sunt cazuri care necesită tratament pentru astfel de boli îi trimitem la alte centre, cum ar fi, de exemplu, Rahova", a explicat Diana Cionca. Oricum, cu greu se poate scăpa din sistemul de detenţie pe motive medicale. Anul trecut, de exemplu, nici un deţinut care a fost tratat la Dej nu a ieşit din închisoare pe motive medicale.

Spitalul Penitenciar Dej are 39 de camere, iar capacitatea totală este de 156 de paturi. În prezent, toate locurile sunt ocupate. Unitatea are camere cu două sau şapte paturi, precum şi două camere pentru terapie intensivă. Cei mai mulţi deţinuţi vin aici în regim de urgenţă de la Penitenciarul Gherla, dar sunt şi bărbaţi aduşi de la închisorile din Transilvania. "Aici e linişte, iar condiţiile sunt mai bune decât în penitenciare. Vin aici şi unii bolnavi închipuiţi, fie şi pentru a schimba atmosfera. Dar depistăm repede care sunt cei ce se prefac", a spus medicul Simona Lucaciu.

Aici s-au tratat şi alţi primari

Două linii de gardă asigură în permanenţă situaţiile de urgenţă ale celor internaţi. Deţinuţii primesc trei mese pe zi, meniul fiind asemănător cu cel din spitalele civile. Cei mai mofturoşi pot să-şi completeze mesele cu dulciuri, fructe sau alte alimente pe care le pot cumpăra de la magazinul din incinta spitalului. Produsele se cumpără cu o cartelă specială, la fel se pot face şi apeluri telefonice. Pentru alungarea plictiselii, pe lângă TV, deţinuţii au la dispoziţie o bibliotecă de unde pot lua cărţi. Pentru că timpul trece greu în spital, pe lângă răbdare, unii mai au nevoie şi de tutun, iar ţigările se pot cumpăra tot de la magazin. "Unii mai fumează şi în baie, dar avem locuri special amenajate pentru fumat. De obicei, se pun în camere fumători cu fumători", au dezvăluit surse din spital. Mâncarea pe care o mănâncă pacienţii, dar şi angajaţii spitalului este preparată de deţinuţi, fiind vorba de persoane care beneficiază de regim de detenţie semi-deschis. Şi curăţenia sau micile lucrări de întreţinere sunt asigurate de astfel de deţinuţi. La Spitalul Penitenciar Dej s-au tratat, în perioada de detenţie, şi fostul primar al municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, sau fostul primar al comunei Jucu, Petre Coste.

 

 

Etichete
Comenteaza