Viaţa a ajuns un coşmar pentru bolnavii de cancer. Vezi povestea lui Ioan Nagy VIDEO
- Scris de REALITATEA TV Cluj
- 08 Apr 2013, 19:21
- Eveniment
- Ascultă știrea

Pentru Ioan Nagy, ziua de 14 decembrie 2011 este cea mai tristă din viaţa sa. Atunci a fost diagnosticat cu leucemie. Acum, se luptă cu sistemul sanitar, care nu îi asigură fondurile pentru tratament. Boala i-a distrus viaţa. Bărbatul a slăbit 26 de kilograme, nu mai poate munci şi nu se mai poate bucura de viaţă.
"Viaţa asta e un coşmar, nu e viaţă", spune Ioan Nagy. "Mă culc seara şi nu mai ştiu dacă apuc dimineaţa".
Bărbatul nu şi-a mai făcut tratamentul de o lună şi jumătate pentru că Spitalul de Hematologie din Cluj nu are medicamentul Citorabină sau Citozar, vital bolnavilor de leucemie.
Bolnavii de leucemie îşi pun speranţa în medici, care îi ajută să îşi cumpere medicamente din afara ţării.
Soţia bărbatului îşi permite să cumpere medicamentul Citorabină, de care are nevoie soţul ei.
"Tot tratamentul soţului ar costa 32 de milioane într-o lună, noi nu avem de unde să-l plătim pentru că singura sursă de venit este a soţului", spune Lucica Nagy.
Femeia asistă neputincioasă la înrăutăţirea stării de sănătate a soţului ei. "Soţului îi e o prit tratamentul, mai are nevoie de două cure de tratament şi noi stăm de o lună şi jumătate acasă. Se usucă pe picioare, vocea îi e schimbată, pielea, culoarea pielii, ba roşeşte, ba albeşte", spune ea.
Femeia a apelat chiar şi la biserică ca să primească banii necesari pentru cumpărarea medicamentul de care are nevoie soţul ei. "Am făcut o colectă de la unul, de la altul. M-am dus la prima biserică, plângând, şi toţi care au ştiu necazul nostru ne-au ajutat pentru că din 650 de lei cât ia soţul nu mă pot descurca", explică Lucica Nagy.
Oamenii speră ca Ministerul Sănătăţii să cumpere medicamentele atât de vitale bolnavilor.
Andrei Cucuianu e şeful secţiei de Hematologie de la Institutul Oncologic din Cluj. "Printre aceste medicamente care lipsesc de câteva luni, câtiva ani este şi acest medicament numit Citozar. Este o situaţie tristă, care e disperată pentru pacienţi", spune el.
Medicii îi sfătuiesc pe bolnavi să cumpere medicamentul din ţări precum Germania, Olanda sau Anglia. "Ştiţi cum e. În momentele astea le spun pacienţilor "Domnule, n-ai pe cineva în străinătate, care s-ar putea să-ţi aducă, să-ţi rezolve?", dar nici în străinătate nu prea sunt medicamente".
Atât medicii, cât şi pacienţii speră ca Ministerul Sănătăţii să importe medicamentele necesare tratamentelor.
Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Lorand Ersek