Viaţa deţinutului Sorin Apostu la Gherla FOTO / VIDEO

Viaţa deţinutului Sorin Apostu la Gherla FOTO / VIDEO
ZIUA de CLUJ vă prezintă, în exclusivitate, condiţiile în care trăieşte primarul suspendat al Clujului, Sorin Apostu, transferat de vineri la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla.

Sorin Apostu este ţinut în carantină timp de trei săptămâni, împreună cu celălalt inculpat din dosarul de corupţie care a zguduit Clujul, Călin Stoia. Cei doi împart celula cu o a treia persoană. Apostu şi Stoia vor petrece câte o săptămână în cele trei celule ale sectorului de carantină, timp în care vor fi supuşi unor evaluări medicale, psihologice şi sociologice.

"Această procedură are scopul de a-i acomoda cu viaţa de deţinut şi de a li se face cunoscute drepturile, obligaţiile şi interdicţiile din sistemul de detenţie", a explicat pentru ZIUA de CLUJ purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, Ovidiu Chiorean. După cele trei săptămâni, dacă evaluările indică o situaţie normală a celor doi, aceştia vor fi mutaţi la una din secţiile destinate arestaţilor preventiv.

Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla are opt secţii şi un pavilion în regim deschis, într-un alt corp de clădire. Odată intrat pe porţile acestuia, deţinutul este verificat la sânge într-un filtru destinat transferurilor. Însă viaţa de puşcăriaş nu este atât de grea precum poate părea din afară. "Scopul nostru este reinserţia socială a deţinuţilor", explică Ovidiu Chiorean. Astfel, pedeapsa este privarea de libertate, nu privarea de un trai decent. Sorin Apostu şi Călin Stoia, în calitate de arestaţi preventiv, pot să meargă de trei ori pe săptămână la sala de sport a închisorii, iar după fiecare antrenament au posibilitatea de a face un duş. Aparatele de forţă nu sunt cele mai noi, dar satisfac nevoia de mişcare a oricui. Zona este folosită de mulţi deţinuţi, iar urmele uzurii se văd pe linoleul greu încercat de ganterele scăpate de "musafirii" puşcăriei.

Totodată, cei doi inculpaţi în cel mai greu dosar de corupţie din Cluj au posibilitatea de a face sport la baza închisorii, unde pot să încingă un meci de baschet, de tenis cu piciorul sau de tenis de masă. Totul pe fundal muzical, întrucât la difuzoarele din curte se ascultă un post de radio. Vara, lângă baza sportivă funcţionează o fântână arteziană, pentru delectarea deţinuţilor.

Nici la capitolul hrană nu e rău. Porţia zilnică a unui deţinut trebuie să însumeze nici mai mult, nici mai puţin de 3.642 de calorii, potrivit ordinului Ministerului Administraţiei şi Internelor. Adică hrană cât pentru un sportiv de performanţă sau pentru un muncitor în condiţii grele de lucru. Este adevărat însă că porţiile nu trebuie să conţină zilnic carne. Important este să fie "administrate" cele peste 3.600 de calorii. Penitenciarul are propria bucătărie, iar mirosul specific de cantină te izbeşte încă de la intrarea în clădire, după punctul de control. Dar persoanele cu dare de mână au la dispoziţie două magazine bine aprovizionate, inclusiv cu mezeluri şi carne afumată, pentru a-şi completa meniul. Magazinele vând şi ţigări, sucuri, apă minerală, conserve de toate felurile, dulciuri, fructe şi pâine. Singurele articole interzise sunt băuturile alcoolice şi alimentele care necesită preparare termică. Toate cumpărăturile se fac cu cardul, deţinerea banilor, în bancnote sau monede, fiindu-le interzisă deţinuţilor. "Rudele sau apropiaţii deţinuţilor depun bani într-un cont, iar aceştia pot cumpăra produse cu un card personalizat. Săptămânal pot cheltui la magazin jumătate din valoarea salariului minim pe economie", a explicat Ovidiu Chiorean, care ne-a prezentat unul dintre magazinele din penitenciar. Prin urmare, deţinuţii pot cheltui săptămânal 350 de lei pentru alimente şi produse cosmetice şi de igienă. Mai mult, pot primi pachete, dar nu mai mult de 10 kg pe lună. Pachetele pot să conţină alimente, sucuri, fructe.

Arestaţii preventiv primesc nu doar pachete, ci şi vizite de la cei apropiaţi. Limita este de patru vizite pe lună, ne lămureşte Ovidiu Chiorean. Tot pentru a ţine legătura cu cei apropiaţi, Sorin Apostu, la fel ca alţi arestaţi preventiv, are dreptul să vorbească zilnic, la telefon, timp de 20 de minute. Apelurile le poate face la cinci numere pe care le declară conducerii închisorii şi convorbirile se fac cu o cartelă specială, personalizată.

Comparativ cu arestul Poliţiei clujene, în celulele Penitenciarului Gherla pătrunde lumina naturală, iar seara se pune în funcţiune iluminatul artificial. Tot spre deosebire de arestul IPJ Cluj, la închisoarea din Gherla fiecare celulă are un grup sanitar care le asigură deţinuţilor intimitatea de care au nevoie. Apostu şi Stoia pot să facă baie de două ori pe săptămână, iar dacă fac antrenamente la sala de forţă mai beneficiază de alte trei duşuri.

Pentru a-şi ocupa timpul, Apostu şi Stoia pot urmări programele TV în celulă. "Orice pesoană poate primi de acasă un televizor. Se depune o cerere în acest sens. Noi nu avem intenţia de a le îngrădi dreptul la informare", a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, care ne-a însoţit în vizita noastră. În incinta închisorii se află o adevărată şcoală, cu şase clase şi un laborator de informatică. Tot în acea aripă se găseşte biblioteca, de unde deţinuţii pot alege din 9.000 de titluri. "Fiecare secţie are o listă a titlurilor. Deţinuţii pot alege să citească în celulă sau chiar la bibliotecă", a explicat responsabilul acestei secţiuni dedicate culturalizării celor aflaţi după gratii. Privită din interior, viaţa la Gherla nu este o pedeapsă în sine. Pedeapsa este lipsa de libertate. Pentru a li se proteja demnitatea, deţinuţii poartă haine civile. Doar personalul închisorii poartă uniformă.

Avocaţii lui Apostu au depus cerere de strămutare a procesului

Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în 11 noiembrie 2011, sub acuzaţiile de luare, respectiv dare de mită. Procesul pe fond va avea primul termen în 19 ianuarie. Între timp, avocaţii lui Apostu au depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere de strămutare a cazului şi în subsidiar o cerere de suspendare a procesului de la Cluj. Cererea de suspendare se judecă în 20 februarie, iar cea de strămutare în 19 martie.

Comenteaza