Viaţa în misiune: un jandarm clujean le-a dat lecţii comandanţilor de batalioane sau de companii din Afganistan VIDEO

Viaţa în misiune: un jandarm clujean le-a dat lecţii comandanţilor de batalioane sau de companii din Afganistan VIDEO
La doar 28 de ani, jandarmul Vlad Danciu le-a dat lecţii comandanţilor de batalioane sau de companii din Afganistan. Clujeanul a lucrat timp de şapte luni în centrul national de pregătire a poliţiei afgane. În ciuda faptului că s-a ferit de rachete şi gloanţele insurgenţilor, jandarmul român spune că cel mai mare inamic a fost dorul de casă, unde si a lăsat soţia şi copilul în vârstă de doi ani.

Locotenentul Vlad Danciu, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Cluj, s-a intors recent din Afganistan unde a stat aproape şapte luni si unde s-a ocupat cu pregătirea poliţiştilor afgani.

Pentru activitatea sa, Vlad Danciu se poate lăuda acum cu medalie din partea forţelor de securitate NATO

Jandarmul spune că a fost motivat să meargă în Afgnanistan pentru carieră, dar nu neglijează nici partea materială. O zi în teatrul de război se plăteşte cu 100 de euro. Tânărul a înfruntat pericole, însă spune că dorul de casă a fost cel mai mare inamic.

"Vă daţi seama că într-un teatru de operaţii cum e Afganistanul pericolele sunt multe şi destul de mari. Mine antipersonal, rachete şi altele. Pe unele le-am trăit, de altele Dumnezeu ne-a ferit şi suntem acasă sănătoşi. Dorul de casă e foarte prezent. Oricât ai încerca, oricât internet, vorbit pe telefon nu scapi de el", a spus Vlad Danciu.

Întors acasă, militarul a dat o mână de ajutor la tranşarea porcului de Crăciun. Mama acestuia nici nu vrea să mai audă de Afgansitan.

Nici soţia nu a fost de acord cu plecarea în misiune.

"Ştiam că o face pentru noi, pentru cariera lui, atunci am ales să-i respect decizia. cum aţi stat în aceste luni? f greu. fiecare zi era importantă. încercam să nu mă gâdesc cât mai e până vine. Pas cu pas, azi am vorbit cu el e f bine, aşteptam să ajungem să-l vedem şi mâine şi poimâine", spune soţia jandarmului.

Când Vlad Danciu a plecat în Afganistan, copilul lui spunea două cuvinte: tata şi ceai. La întoarcere l-a găsit alergând şi vorbind mult mai mult.

 

Comenteaza