Viceprimarul unui oraş din Europa, alături de comunitatea LGBT din Cluj. Primarul Emil Boc nu a răspuns invitaţiei
- Scris de Diana Cîmpean
- 20 Iun 2018, 11:53
- Eveniment
- Ascultă știrea
Un viceprimar dintr-un oraş european, membru al comunităţii LGBT, îi va însoţii pe clujeni la marşul Cluj Pride pentru recunoașterea drepturilor acesteia din România. Primarul Clujului, Emil Boc, nu a răspuns invitaţiei organizatorilor.
Andreas Wolter, viceprimarul oraşului Koln, înfrăţit cu Clujul, este invitat special la cea de-a doua ediţie a marşului Cluj Pride, care va avea loc sâmbătă, 23 iunie. Marşul de solidaritate este evenimentul central al festivalului ce se va desfăşura pe parcursul a patru zile, în perioada 20-24 iunie, în diferite locaţii din oraş.
Wolter a fost ales viceprimar de către Consiliul Local al orașului Koln în 2014. Este membru al Partidului Verde din 1983. S-a născut în 1964 în mediul rural din Germania de Vest. Din 2013 este căsătorit cu partenerul său. Este tată a două fiice dintr-o căsătorie anterioară. Acesta este membru în diferite comitete europene și germane. Din 2016 este Ambasador al Alianței pentru Clima (Climate Alliance).
Traseul Pride, departe de centrul Clujului
Participanții sunt așteptați pe platoul Sălii Sporturilor Horia Demian începând cu ora 17:00, iar la 17:30 invitații vor deschide cea de-a doua ediție a primului Pride din Transilvania. La 18:00 se va porni în marș de pe platoul Sălii Sporturilor pe traseul aprobat de municipalitate: Splaiul Independenței – Podul Napoca – B-dul. 1 Decembrie 1918 – str. Giuseppe Garibaldi – Splaiul Independenței – platoul Sălii Sporturilor.
Clujenii sunt invitați să poarte pancarte cu propriile revendicări și mesaje care să invite la solidaritate, respect reciproc și asumarea identității cu încredere, materiale pe care le pot crea inclusiv în cadrul a două ateliere programate în timpul festivalului.
Cu toate că organizatorii au solicitat aprobarea de la municipalitate pentru ca marșul Cluj Pride să se desfăşoare pe străzile din zona centrală, nici de această dată răspunsul nu a fost unul pozitiv, motivul invocat de către autoritățile locale fiind acela că se fac lucrări de reabilitare a străzilor din zonă.
“Este imperios necesar să ieşim la rampă ori de câte ori avem ocazia, să ne arătăm, aşa cum suntem, să ne spunem poveștile, să ne descoperim. Cum altfel ne-ar putea cunoaşte, cum altfel ne-ar putea accepta şi recunoaşte drepturile, dacă noi nu suntem aici să le cerem?
Împreună cu vulnerabilitatea şi expunerea ce vin odată cu vizibilitatea, putem spera la eliminarea tabuurilor, a stereotipurilor şi a preconcepţiilor, putem atrage apartenenţa şi normalizarea. Nu peste noapte ci în timp. În ritm constant şi sigur”, a declarat Lucian Dunăreanu, președintele asociației LGBTQ clujene Pride România şi organizator al Cluj Pride.
“Cluj Pride este un motiv de celebrare a întregii comunităţi clujene şi un pas înainte spre o Românie civilizată, în care drepturile fiecărei persoane sunt respectate şi în care abuzurile asupra persoanelor LGBTQ+ nu mai sunt acceptate tacit ori chiar cu acordul celor care ar trebui să ne reprezinte pe toţi.
În acelaşi timp, Cluj Pride reprezintă vocea unei comunităţi care are curajul să spună acum public #SuntemAici, în Cluj şi în orice alt oraş sau sat din România, şi să-şi revendice drepturile sprijiniţi de prieteni, familie ori colegii de muncă”, adaugă Andra Camelia Cordoș, președinte Go Free și membru al Comitetului Național Coordonator al Campaniei No Hate Speech în România, organizator al Cluj Pride.
În aceeaşi zi, începând cu ora 12:15, Noua Dreaptă a anunțat organizarea mitingului pentru familie, în Piața Avram Iancu. Reprezentanţii grupării se arată profund deranjaţi de decizia municipalității de a aproba marşul comunităţii LGBT: “Condamnăm decizia primăriei de a autoriza această paradă, numită Cluj Pride. Dacă orașul nostru nu va mai ajunge Capitală Culturală Europeană în 2021, se pare că se dorește transformarea sa într-o capitală a homosexualității, unde anormalul devine motiv de mândrie".
Incidente la marşul Noii Drepte din 2017
Anul trecut, actriţa teatrului independent Reactor, Oana Mardare, care purta un tricou alb cu mesajul #spunedrept şi care a participat la marşul comunităţii LGBT, s-a oprit şi la mitingul Noii Drepte din Piaţa Avram Iancu, unde a fost ridicată cu forţa de către jandarmi şi băgată într-o dubă, pe motiv că a tulburat evenimentul.
Scandalul a pornit de la replica tinerei - "Am fost acolo, nu a fost obscen" - la discursul unui vorbitor la marşul normalităţii. De asemenea, tânăra a refuzat să se legitimeze, pe motiv că nu avea asupra ei buletinul şi nu a dorit să părăsească mitingul, spunând că vrea să asculte până la final discursurile. Din acest punct, lucrurile au degenerat. Sute de persoane au participat la ediţia Cluj Pride din 2017.
Film, teatru, dezbateri în programul Cluj Pride
În cadrul festivalului vor mai avea loc: proiecția filmului “Nico și Dani”, dezbateri pe diferite teme comunitare de actualitate, o dezbatere organizată în colaborare cu Ardor Transilvania pe tema “Pro și contra Pride”, spectacolul de teatru “#3milioane” al Create.Act.Enjoy, ateliere și activități de socializare. Participarea la evenimente este gratuită. Întreg programul festivalului poate fi accesat aici: www.clujpride.ro/program.
În acest an, mesajul organizatorilor Cluj Pride, care este și numele unei întregi campanii, este unul concis, simplu și imposibil de ignorat: #SuntemAici!